4 decembrie 2021 - 05:45

Fermierii ies la atac! Liderii din zootehnie ii cer DEMISIA sefului ANZ

Ordinul 180 din 30 iunie 2020 referitor la aprobarea normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate este departe de a veni în sprijinul fermierilor din zootehnie, susțin aceștia.

Crescătorii de ovine și caprine, prin vocea secretarului general Romovis, Ionică Nechifor, cer ca prevederea legislativă să fie îmbunătățită înainte de a fi publicată. Aceasta deoarece are unele lacune, atât pentru că anumite articole sunt contradictorii, cât și pentru că vine prea târziu pentru acest sezon de montă. Iar răspunzător pentru toate neajunsurile ar fi, în opinia sa, Bela Vaida, director general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ).

”Pregătiți mai întâi logistica, infrastructura pentru genotipare, noi vă punem la dispoziție masculii ca să îi genotipați pentru a elimina în timp animalele sensibile la scrapie, dar nu mai confundați ameliorarea cu reproducția”, a subliniat Ionică Nechifor în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Mergând mai departe, acesta cere ca Bela Vaida, director general ANZ, să își dea demisia, lucru susținut și de către Nicolae Cioranu, președinte al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Romovis.

”Nu am nimic cu Bela Vaida, poate este un om bun în altă parte, dar aici nu îi este locul, noi îi cerem demisia”, a mai spus Ionică Nechifor.

Nici fermierii din sectorul bovinelor nu sunt mai mulțumiți de activitatea șefului ANZ. Printre alții, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean, îi cere demisia lui Bela Vaida.

Autor: Elena Picu