Îngrășămintele chimice vor da din nou bătăi de cap fermierilor români, care vor trebui să umble din nou serios la buzunare pentru a-și face achizițiile necesare noului sezon agricol, este de părere Bogdan Radu, director general RWA Raiffeisen Agro România, unul dintre jucătorii importanți de pe piața de inputuri agricole din țara noastră.
„Sunt foarte mulți jucători care nu s-au gândit să își facă achiziții înainte de recoltă – off season, cum spunem noi –, și prețurile deja încep să crească. Dacă vorbim de îngrășămintele chimice, piața este condusă astăzi de alte regiuni ale globului, care au început deja achizițiile, și sunt foarte mulți producători la nivel mondial care și-au vândut deja producția pe următoarele două-trei luni. Este foarte greu azi să cumperi în piața spot de îngrășăminte chimice. E o piață mai specială. Sunt câțiva consumatori mari la nivel mondial, din emisfera sudică, dar și din cea nordică, care ies primii la cumpărături. Ei au beneficiat acum de prețurile mici care au fost în mai-iunie, până pe la mijlocul lunii iulie și deja acum se vede o tendință de creștere și la îngrășăminte”, a atras atenția Bogdan Radu în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România” de la AgroTV.
În opinia sa, în momentul de față este deja prea târziu pentru ca fermierii români să mai poată beneficia de prețurile scăzute la îngrășăminte din prima jumătate a acestui an, iar recomandarea sa este aceea de a nu aștepta până în ultimul moment în speranța unor prețuri mai bune.
„Eu zic că deja este puțin prea târziu. Au fost cantități disponibile în lunile mai-iunie-iulie. Momentul oportun a trecut, pentru că toată lumea urmărește vârful, și atunci, că vârful e maxim sau e minim, e foarte greu să-l prinzi. De obicei se întâmplă să prinzi vârful minim. Și atunci, sfatul nostru către fermieri e să își facă cumva și vânzarea, și achiziția fracționat și să se întindă pe o plajă cât mai mare de timp tocmai ca să acopere aceste vârfuri de plus sau de minus”, a explicat Bogdan Radu.
Cred că nu prea mai avem nimic în buzunare,a avut Guvernul României și Comunitatea Europeană grije de fermierii Români,preturi joase la cereale și mari la imputuri ,aceste din urmă, imputurile nu sunt românești ….,o tehnica destul de mafioasa pentru a ne elimina in vederea contopirii firmelor străine care vin la noi in Patria noastră,cu produse finite și recoltele lor ,Cred că ar trebui un proiect de lege ,,,Romania a Romanilor nu a sarcinilor care au supt tot din țara noastră,RUSINE ….