14 August 2022 - 09:34

Fermierii, furioși pe șeful MADR: ”Mai ziceam de Daea, dar a venit Oros și ne-a dat lovitura finală”

După mai multe promisiuni făcute anul trecut, în campania electorală, care nu au fost transpuse în realitate anul acesta, fermierii români par să-și piardă din ce în ce mai mult încrederea în ministrul Adrian Oros.

În urmă cu câteva luni de zile, zecile de mii de fermieri afectați de seceta de anul trecut așteptau o mână de ajutor din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În acest sens, le-au fost promise atât despăgubiri pentru culturile de toamnă și primăvară, cât și investiții masive în infrastructura de irigații prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Lunile au trecut, însă, iar fermierii au rămas cu promisiunile.

Din despăgubirile așteptate, fermierii le-au primit doar pe cele pentru culturile de toamnă, dar nu în totalitate, ci aproximativ 90% din suma anunțată de oficiali. Iar în ceea ce privește PNRR-ul, proiectul pentru irigații nu a fost, se pare, pe placul Comisiei Europene, așa că investițiile în acest sector au fost tăiate de pe listă.

După toate aceste nereușite, vocile care îl contestă pe ministrul Adrian Oros se înmulțesc în rândul fermierilor, numindu-l pe acesta ”unul dintre cei mai slabi miniștri pe care i-a avut agricultura”.

”Din punctul meu de vedere, ministrul agriculturii este printre cei mai slabi miniștri pe care i-a avut agricultura în ultimul timp. Mai ziceam de Petre Daea, dar a venit Oros și ne-a dat lovitura finală. Și mai și minte. Ați pomenit ministru să voteze împotriva bugetului mărit? A fost un joc politic acolo, dar putea măcar din bun simț să se abțină. Vă dați seama ce imagine, ministrul agriculturii să voteze ca să nu se mărească bugetul agriculturii. Ce semnal este acesta pentru toată lumea? Este o imagine care nu se vede doar în România, ci și în afară”, a spus fermierul Fănel Pețanca în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Deși ministrul Adrian Oros a declarat că mai există o șansă ca fermierii afectați de secetă să primească despăgubirile după prima rectificare bugetară de anul acesta, agricultorii se declară sceptici în această privință. În viziunea lui Cosmin Iancu, fermier din județul Ilfov, sumele care au fost plătite anul trecut au ajuns în conturile fermierilor doar datorită campaniei electorale.

”Nu știu dacă cineva mai crede în așa ceva la momentul acesta. Este clar că subiectul acestor despăgubiri de primăvară a făcut parte dintr-un joc politic. Am primit acele despăgubiri pentru culturile de toamnă. Dacă nu erau alegeri, cred că se subînțelege ce s-ar fi întâmplat”, a precizat tânărul fermier pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole