21 ianuarie 2022 - 04:36

Fermierii care accesează fonduri europene pot beneficia de credite preferențiale

Potențialii beneficiari de fonduri europene în următoarea perioadă pe măsurile cu cofinanțare ar putea beneficia de credite preferențiale cu dobânzi între 1% și 3%. Informația a fost oferită în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” de către consultantul Ion Păunel.

”Trebuie să reținem că atât finanțarea pe care o obținem din proiecte europene, prin completarea unei cereri de finanțare, prin întocmirea unei afaceri, cât și partea de cofinanțare, banii pe care fermierul nu-i are la depunerea proiectului, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Neavând partea de cofinanțare, bineînțeles că trebuie să apelăm la un finanțator, în cazul nostru băncile și IFN-urile. Au și ele regulile lor. Pentru beneficiarii de proiecte din PNDR, dar și a-i altor scheme de plată de care beneficiază România, au existat și există anumite facilități. Vreau să vă spun că, începând de anul acesta, putem să optăm la o dobândă cât de cât preferențială, între 1% și 3%, perioadă de grație între 6 și 12 luni, termen de rambursare până la 15 ani”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Consultantul îi sfătuiește pe fermierii care vor să acceseze fonduri europene în perioada de tranziție 2021-2022 să își pregătească toată documentația încă de pe acum, pentru a fi siguri că sunt pregătiți în momentul lansării sesiunilor de depunere a proiectelor.

”În perioada de tranziție, pentru măsurile cu cofinanțare, submăsurile de succes – 4.1, 4.1a, 6.4 – se vor găsi pârghii ca fermierii să poată accesa creditele cât mai facil. Plus că am avut și o să avem în continuare acea perioadă de minim 3 luni de când proiectul este eligibil și finanțabil, în care beneficiarul poate căuta aceste pârghii. Toți cei care doresc să acceseze fonduri europene ar trebui încă de pe acum să ia legătura cu un consultant, să se ducă la Direcțiile Agricole, la OJFIR, la bănci, pentru a vedea de ce tipuri de autorizații au nevoie și de ce documentație au nevoie pentru a lua un credit”, a mai spus Ion Păunel.

Potrivit informațiilor pe care le deținem la această dată, primele submăsuri de anul acesta se vor deschide în perioada iunie-iulie.