E OFICIAL! Fermierii europeni pot folosi GLIFOSATUL ÎNCĂ 10 ANI!

Comisia Europeană a anunţat joi că va reînnoi autorizarea glifosatului în Uniunea Europeană (UE) pentru 10 ani, după votul dat de statele membre în privinţa controversatului erbicid, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Executivul comunitar a adus în sprijinul acestei decizii și un raport al unei agenţii europene de reglementare care apreciază că nivelul de risc nu justifică interzicerea glifosatului.

Autorizaţia aflată acum în vigoare în UE a fost înnoită în 2017 pentru 5 ani, apoi prelungită cu un an, însă urma să expire la 15 decembrie. Cum în rândul Celor 27 nu s-a obținut majoritatea calificată necesară, revenea Comisiei să tranşeze problema.

„În conformitate cu legislaţia UE şi în absenţa majorităţii cerute într-un sens ori în celălalt, Comisia este obligată să adopte o decizie înainte de 15 decembrie 2023, data de expirare a perioadei de aprobare actuală. (…) Comisia, în colaborare cu statele membre ale UE, va proceda acum la reînnoirea aprobării glifosatului pentru o perioadă de 10 ani, sub rezerva anumitor noi condiţii şi restricţii”, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Comisia a propus să-şi reînnoiască autorizaţia pentru glifosat după ce raportul Autorităţii Europene de Securitate a Alimentelor (EFSA) aprecia că nivelul de risc nu justifica interzicerea acestui ierbicid controversat. Ea prevede, însă. câteva garanţii şi interzice folosirea acestei substanţe pentru desicare (împrăştiere pentru uscarea unei culturi înaintea recoltării).

Glifosatul, substanţa activă a mai multor erbicide – printre care Roundup, produs de Monsanto şi utilizat pe scară largă în lume –, a fost clasat în 2015 drept „probabil cancerogen” de către Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului, al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

- Publicitate -

Pe de altă parte, EFSA a indicat în iulie că nu a identificat un „domeniu de preocupare critică” la oameni, animale şi mediu, susceptibil să împiedice autorizarea erbicidului, recunoscând însă o lipsă de date.

Potrivit unor surse diplomatice, la fel ca la primul vot din 13 octombrie, nici joi nu a fost atinsă majoritatea calificată necesară pentru validarea sau respingerea propunerii Comisiei, adică 15 state din 27, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE. Astfel, 7 state, printre care Franţa, Germania şi Italia, s-au abţinut, 17 au votat pentru, iar 3 state, împotrivă (printre care Luxemburg),.

Grupul german Bayer, care a achiziţionat Monsanto în 2018, a salutat anunţul Comisiei.

„Această nouă autorizare ne permite să continuăm să le furnizăm agricultorilor din toată Uniunea Europeană o tehnologie importantă pentru lupta integrată împotriva buruienilor”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei germane

La rândul său, ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a declarat mircuri, în Senat, că o interdicţie totală a erbicidului „nu este posibilă” la ora actuală din cauza lipsei de alternativă pentru fermieri.

De partea cealaltă, ONG-urile Foodwatch şi Générations futures, au acuzat că „această poziţie este o trădare, nesurprinzătoare, a promisiunii făcute de preşedintele Republicii (Emmanuel Macron – n.r.) în 2017”.

ONG-urile consideră că reînnoirea autorizaţiei „contravine din nou principiului precauţiei în timp ce probele despre periculozitatea glifosatului pentru om şi mediu continuă să se acumuleze”.

În urma reautorizării substanței la nivelul UE, fiecare stat membru pote opta însă să autorizeze produsele ce conţin glifosat sau să adopte restricţii în funcţie de specificităţile locale şi de efectele potenţiale asupra mediului, în cadrul criteriilor fixate de Bruxelles. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole