Fermierii – eroii locali! „Voi asigurati securitatea alimentara a Romaniei pe timp de pandemie”

Fermierii români sunt eroii locali în această perioadă de criza cauzată de coronavirus. Agricultura, alături de sistemul medical, este un sector prioritar strategic al întregii țări care asigură securitatea alimentară a României, indiferent de greutățile prin care trec fermierii. Centrul Român de Politici Europene (CRPE) lansează raportul „Cum asigurăm securitatea alimentară a României pe timp de pandemie. Rolul fermelor mici și mijlocii” care descrie la cald situația din agricultură în perioada de după insitituirea stării de urgență.  Raportul prezintă provocările întâmpinate de micii fermieri din două sectoare sensibile: legume, fructe și lapte. Specialiștii CRPE subliniază rolul formelor asociative în sprijinirea fermierilor de a se adapta noilor constrângeri și realități și analizează succint măsurile de sprijin luate de autorități.

În raport se prezintă câteva modele de sprijin pentru micii fermieri și comunitățile rurale din alte țări europene și propune măsuri urgente de realocare a banilor europeni destinați dezvoltării rurale pentru a salva și canaliza spre desfacere producția micilor fermieri. Nimeni nu știe cât va dura criza sanitară și economică generată de pandemia de COVID-19. Cele mai pesimiste estimări în acest moment indică peste 5 ani. Previziunile sunt că pandemia își va acutiza periodic manifestarea, ceea ce va genera noi intervale de distanțare socială, restricții de circulație, noi șocuri pentru activitatea economică.

Ceea ce rămâne o constantă este faptul că oamenii trebuie să mănânce. Agricultura este, în acest context, alături de sistemul medical, unul dintre sectoarele prioritare strategice ale unei țări, care trebuie să rămână în picioare și să asigure securitatea alimentară – adică să furnizeze hrană la prețuri accesibile pentru toți cetățenii.

Fermierii mici și mijlocii pot furniza mâncare sănătoasă atât satelor, cât și orașelor, dacă sunt sprijiniți să se adapteze la modurile de consum ale secolului 21 – vânzări online tip ”coșul de legume” individual sau prin food hub-uri, livrări către marii retaileri prin intermediul cooperativelor agricole, care sunt capabile să colecteze cantități mari și omogene de produse și să le livreze marilor lanțuri la volumele și parametrii necesari.

Chiar dacă indicii teoretici de securitate alimentară plasează România într-o situație bună în acest domeniu, iar autoritățile declară în acest moment că ”avem de toate”, nivelul crescut de importuri de produse agro-alimentare cu valoare adăugată, corelat cu nivelul scăzut de consum din producția internă reprezintă o vulnerabilitate majoră a securității alimentare a României și o adevărată provocare în contextul actual.

- Publicitate -

Soluții propuse de CRPE pentru asigurarea securității alimentare a României din perspectiva fermierilor mici și mijlocii:

  • Cooperativele și food hub-urile funcționale existente ar putea să fie stimulate și capacitate
  • Configurarea unei măsuri de susținere a digitalizării vânzării producției de către fermier
  • Finanțare adițională și mai flexibilă pentru proiecte de cooperare tip lanț scurt
  • Acordarea de subvenții pentru procesatori și industria alimentară
  • Stimularea lucrătorilor din agricultură întorși acasă din vest să rămână să lucreze în fermele din România
  • Configurarea de instrumente financiare pentru ferme mici și IMM-uri din agricultură – fond de garantare/împrumut cu costuri mici, pentru că aceștia să își poată susține cash flow-ul

Conform celor mai recente date publicate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, România a înregistrat în primele 8 luni ale anului 2019 un deficit de 1,14 miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, acesta fiind în creștere cu peste 8% față de 2018. Prin urmare, este necesară creșterea ponderii fermierilor care se asociază în cooperative, grupuri de producători, food hub-uri, lanțuri scurte de aprovizionare și sisteme de calitate, spun specialiștii CRPE. De asemenea, trebuie investit în pregatirea viitoarei generații de tineri fermieri.

Raportul integral poate fi accesat la: http://www.crpe.ro/wp-content/uploads/2020/04/CRPE_Policy-Brief-44.pdf

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole