Fermierii din Ungaria își irigă culturile cu apă din România!

În timp ce Ministerul Mediului spune că seceta este instalată pe 70% din suprafața țării, îndeamnă populația la consum responsabil de apă, iar fermierii din multe zone înregistrează pierderi însemnate din cauza lipsei de apă, țara vecină, Ungaria, își irigă culturile cu apă din Mureș.

Situația revoltătoare se repetă de ani de zile și a revenit din nou în prim-plan în ultimele zile, mai ales în contextul îngrijorărilor din ce în ce mai mari privind seceta. Ungaria a înțeles că fără un sistem de irigații, culturile nu au nicio șansă, astfel că plătește să aducă apă din Romania, în timp ce agricultorii români s-au obișnuit să privească spre cer, în lipsa unui sistem de irigații bine pus la punct.

Dacă la noi, în ultimii 30 de ani au fost distruse toate sistemele de irigaţii dincolo de graniţă, fermierii au sisteme ultra-performante, cu apă asigurată de la zeci de kilometrii distanţă, arată Știrile TVR într-un reportaj.

Până în 1990, zona Arad era împânzită cu sisteme de irigații, însă acum au rămas doar canale secate, fără utilitate. Astfel, în timp ce fermierii arădeni care nu pot să-și irige culturile își numărară pierderile, culturile de peste graniță arată bine. Ungaria aduce apa din Mureș, de la 60 de kilometri distanță, în timp ce fermierii arădeni nu se pot bucura de ea, chiar dacă sunt mai aproape.

Contractul e vechi de 40 de ani, iar apa se exportă prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Cererea este oricum mult mai mare decât se poate exporta. Comanda maximă către partea magiară este de 1.500.000 de metri cubi, informează Antena3.

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a semnat la sfârșitul lunii mai un ordin prin care s-a constituit o comisie ce trebuia să pună la punct reorganizarea ANIF. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceasta și cu investițiile în sistemul de irigații în perioada următoare, sub conducerea noului ministru, Petre Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Articol scos din putul gandirii d-lui Fintana. Cine opreste romanii sa ia apa din Mures pe sute de km in Romania? Apa care se da ungurilor se ia din preajma frontierei si oricum ar curge in tara vecina si nu ar putea fi dusa in Baragan. Doar sa gadilam sentimentele nationaliste si sa gasim vinovati in alta parte, in loc sa refacem sistemele de irigatii.

    • Pacat ca putul gandirii dvs. e secat …sau sunteti hater de meserie. Informatia a fost transmisa de posturile de stiri, cu reportaje de la fata locului si toate detaliile. Exista niste legi dupa care se poate folosi apa, nu e anarhie. Cred ca, oricum, e inutil sa va dau toate aceste explicatii, presimt ca-mi racesc gura de pomana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole