Fermierii din Tandarei: ”Ne este interzis dreptul la munca”

Agricultura românească suferă în aceste momente din cauza pandemiei. Inputurile de semințe și îngrășămintele se găsesc tot mai greu, iar piesele de schimb pentru utilaje ajung cu întârziere la poarta fermei. Din afară nu mai ajunge nimic pentru că importurile aproape că s-au întrerupt. De vreme nu mai încape vorbă, seceta lovește crunt culturile existente.

Invitați de Ovidiu Ghinea în cadrul emisiuni ”Agricultura la Raport”, doi fermieri din Țăndarei, localitate aflată în carantină, spun că la ei lucrurile stau mult mai rău. Pe lângă probleme enumerate mai sus, ei se confruntă și cu imposibilitatea de a-și munci pământul. Mai precis, oamenii care se află în localitatea Țăndărei și muncesc la 5 km de oraș nu au dreptul să se deplaseze la locul de muncă pentru că întâmpină restricții de circulație. În plus, există dubla măsură în deciziile luate de autorități. Cei care au loc de muncă în Țăndărei și au domiciliul în altă localitate pot să intre și să iasă în baza contractului de muncă. În schimb, cei care locuiesc acolo, sunt legați de glie ți nu pot face un pas în afara orașului.

”Am și o firmă care produce sămânță de cereale, și ca reprezentant al societății nu am posibilitatea să ajung la sediul de la Fetești, iar ca fermier dețin împreună cu un coleg o fermă în județul Călărași. Nici acolo nu mă pot deplasa, chiar dacă s-a spus la TV ca fermierii pot merge pe câmp să se îngrijească de muncile sezoniere. Colegi de-ai noștri care nu locuiesc în Țăndărei și au afaceri în oraș pot intra și pot ieși când doresc. Am făcut o solicitare la Consiliul Județean Ialomița, prin care să se acorde o derogare personalului care este implicat în procesul de producție și tuturor celor care muncesc în fermă. Am cerut sa nu ne fie interzis dreptul la muncă. Dar răspunsul a fost negativ. Noi dorim să ne facem treburile. În agricultură, dacă ai pierdut momentul optim, ai pierdut o parte din producție” spune Tudorel Ioan, fermier din Țăndărei.

Adrian Tirpe, fermier din aceeași localitate crede că nu este normal ca fermierii din această zonă carantinată să fie tratați diferit față de colegii din țara. Agricultorul ialomițean, a făcut și el o petiție către forurile competente privind dreptul angajaților săi de a se deplasa către fermă, dar până acum nu a primit un răspuns de la autorități.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole