15 mai 2021 - 21:29

Fermierii din Dobrogea, situatie CRITICA: “Nu vom recolta nici un bob de grau sau orz”

Pe lângă pandemia care a lovit România, seceta pedologică face ravagii în zona de sud-est a țării. Sunt foarte multe județe afectate, în special bazinele cerealiere însemnate pentru România. În perioada 18-20 aprilie erau așteptate precipitații. Cel puțin așa ne indicau mai multe prognoze. Din păcate acestea nu s-au mai concretizat, sau au fost modice, de 3-5 litri/mp. Avem deja, în funcție de zonă, până la 6-8 luni de secetă severă.

Cele mai afectate astăzi sunt culturile de cereale păioase. În județe precum Ialomița, Galați, Tulcea, Constanța sau Călărași zeci de mii de ha au dispărut. Pentru prima dată în ultimele decenii, grâul dispare primăvara, din cauza lipsei de apă.

În Dobrogea, din cauza secetei, producătorii agricoli au început pășunatul culturilor de grâu și orz. De 4 luni nu a plouat în aceasta zonă.

”Am început “recoltatul” orzului. Glumesc… Decât să pierd tot mai bine îl pășunez. Este grav! În zona noastră nu vom recolta nici un bob de grâu sau orz”, a mărturisit Gheorghe Albu, unul dintre cei mai puternici fermieri din Dobrogea, pentru AGRO TV.

În acest sens, conducerea MADR încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta fermierii să treacă peste această perioadă dificilă. Emil Dumitru a declarat că după ce se va parcurge toate etapele inventarierii tuturor suprafețelor care fac obiectul acestor calamități, se va adopta un act normativ care să reglementeze niște sume pentru a putea fi acordate fermierilor pentru despăgubiri.

„Este o situație fără precedent. Probabil că în 2002 am mai cunoscut o astfel de seceta pedologică și suntem abia în 15 aprilie. De obicei discutam de secetă la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Fermierii noștri trebuie ajutați, pentru că pe lângă faptul că traversează o perioadă destul de complicată, au fost sincope în aprovizionare de inputuri, de îngrășăminte, de pesticide, de semințe”, a spus Emil Dumitru în exclusivitate la AGRO TV.

Secretarul de stat a explicat că se va face un efort bugetar în funcție de cererile fermierilor. Însă resursele bugetare sunt limitate, cu atât mai mult acum în această perioadă când economia României s-a înfrânat. Banii vor veni din bugetul național, practic va fi o măsură asumată de Guvernul României.