Fermierii cer masuri drastice in RAZBOIUL cu mistretii: ”Trebuie OBLIGATI sa vaneze!”

Subiectul vânătorii mistreților a stârnit multe controverse în ultima perioadă. După ce animalele sălbatice au făcut pagube însemnate în culturile fermierilor și au facilitat răspândirea pestei porcine africane, conducere MADR a promis că se va da liber la vânătoarea de mistreți zilele acestea. După ce inițial fusese anunțat că măsura va face parte din Ordonanța Militară nr. 10, aceasta a mai fost introdusă în textul actului normativ. Oficialii MADR au anunțat, însă, în premieră pentru AGRO TV, măsura va fi adoptată astăzi, 30 aprilie 2020.

Invitații lui Ovidiu Ghinea în cardul emisiunii ”Agricultura la Raport” au dezbătut subiectul împușcării mistreților, făcând referire la legea vânătorii.

”Ministerul Apelor și Pădurilor nu a făcut încă normele la noua lege a vânătorii. Se aplică încă și azi norme la vechea lege. Se permite prin lege autoevaluarea populațiilor de mistreți de către fondurile de vânătoare. Porcul mistreț este o specie prolifică. Putem extermina până la 90% din populație și aceasta se reface în 3 ani prin înmulțire și migrație. Este dovedit științific. Nu trebuie dat drumul la vânătoare, ci obligați să vâneze, obligați să reducă cu 50% din efectivul de mistreți”, a precizat președintele federației Pro Agro, Ionel Arion.

Acesta a fost contrat însă de Dimitrie Muscă, fermierul cerând să fie adoptate măsuri și mai drastice, care sunt, de altfel, specificate în lege:

”Nu 50%! Trebuie să respectăm legea! Acea lege care a fost dată în mai anul trecut și este valabilă până anul acesta în 15 mai spune un mistreț la doi kilometri pătrați. Nu 50%, că nimeni nu știe cât înseamnă asta. Respectată legea! De vină este Ministerul Agriculturii. Chiar dacă mi-au dat asigurări că vor lua măsurile necesare, le spun cu durere în suflet că este foarte târziu, după 6 luni de zile. Nu s-a vrut pentru că sunt oameni cu trafic de influență, vânători cu bani. Nu avem ce să discutăm, pentru că mâine mistreții se ascund în grâu, peste o lună în porumb și iar nu-i mai găsim până în toamnă. Avem investiții mari, de milioane de euro și trebuie să mai cheltuim o grămadă și să ne apărăm de mistreții care se apropie de complexele noastre.

- Publicitate -

Eu, Dimitrie Muscă, la târgul INDAGRA din 2016 unde era tot Iohannis președinte și ministrul Agriculturii Irimescu, am ridicat această problemă și o spun și acum. Este o problemă de CSAT, este o problemă de interes național! În toamnă vom ajunge să mai producem 10-20% din carnea de porc de care avem nevoie, iar cel puțin 80% va fi din import”, a subliniat Dimitrie Muscă în direct la AGRO TV.

În discuție a intervenit și președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu. Parlamentarul a subliniat că s-au făcut pași greșiți în modul cum a fost tratată peste porcină africană în țara noastră, pentru că fermierii care au avut PPA în fermele lor au fost ”premiați” pentru neglijența lor.

”Legat de pesta porcină africană, vreau să spun că nici noi nu am procedat foarte bine, pentru că i-am premiat pe cei care au avut PPA, inclusiv ferme. În loc să-i sancționăm că nu și-au creat biosecuritate, i-am premiat și le-am plătit porcii. Iar cei care au fost foarte corecți și au respectat regulile de biosecuritate, au stat cu porcii în fermă, pentru că nu puteau să-i scoată din cauza focarelor. Cei foarte corecți au pierdut foarte mulți bani”, a adăugat președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole