Subvenții 2022: Fermierii care intră SIGUR la controlul APIA pe teren!

microgranturi eco-scheme APIA instalarea tinerilor fermieri micii fermieri

Fermierii care intră în fiecare an în eșantionul de control pe teren sunt selectați în mod aleatoriu, însă există și situații în care APIA selectează manual anumiți fermieri pentru a-i verifica. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a explicat întregul proces de selecție în cadrului unei apariții la TVR.

”În ceea ce privește controlul pe teren, fluxul este în felul următor: între 1 martie și 15 mai se primesc cererile de plată fără penalități, pe urmă cu penalități până în 9 iulie. În momentul în care s-a închis campania de depunere a cererilor, urmează bucătăria internă, prin care se stabilesc controalele administrative, verificarea eligibilității, care sunt obligatorii, la fel cum este obligatoriu și controlul pe teren.

Controlul pe teren se împarte în două. Avem controlul clasic în care inspectorii de teren merg și verifică efectiv, măsurând cu GPS-ul, suprafețele respective, animalele etc. Acesta este eșantionul clasic. Mai există și controlul prin teledetecție, în care sunt acele imagini satelitare pe care noi le avem, se achiziționează de la Comisia Europeană, se prelucrează cu spectrul de culori și vedem efectiv suprafața, ce și cum”, a precizat Adrian Pintea în emisiunea Viața Satului.

Potrivit șefului APIA, dacă în urmă cu mai mulți ani existau decalaje la plata subvențiilor pentru fermierii care se aflau în eșantionul de control, aceste probleme au fost remediate în ultimii ani, astfel că toți fermierii eligibili intră la plata avansului începând din 16 octombrie.

”Întotdeauna au fost discuții pentru că fermierii erau supărați că sunt la controlul pe teren pentru că primesc banii mai târziu. Cam de doi ani, am reușit să aducem la zi acest decalaj. O să explic de ce un fermier poate ieși an de an la control, iar altul niciodată. Eșantioanele se fac aleatoriu sau pe baza analizei de risc. Risc poate însemna și acel fermier cu un hectar, care este la limita eligibilității, sau cel care are o multitudine de scheme de plată. Astfel, fermierul foarte mare care să zicem că a accesat zece scheme de plată, într-un an a fost ales pe o schemă, anul următor pe altă schemă și tot așa. Dar el ce știe? Că e controlat în fiecare an.

Pot să-i asigur pe fermieri că nu-i urmărește nimeni, calculatorul decide. Într-adevăr, facem și selecții manuale când sunt anumite sesizări pe care le avem. Și aici, să nu creadă nimeni că dacă l-a reclamat cineva pe X, automat intră la control. Se fac niște verificări preliminarii, în care noi verificăm dacă cele spuse se confirmă, iar dacă există suspiciuni este selectat automat la control.

Lucrul pe care trebuie să-l aibă în vedere fermierii, mai ales cei care sunt în angajament, adică accesează și măsurile de dezvoltare rurală pe lângă plățile directe și au un angajament de 5 ani de zile, acei fermieri vor fi verificați cu siguranță cel puțin o dată. Dacă a picat în eșantionul de control în anul 5, să zicem, și l-am găsit cu neregulă, va trebui să dea înapoi toți banii pentru toți anii anteriori”, a mai subliniat Adrian Pintea.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.