Fermierii care iau în PREMIERĂ avansul APIA – Anunțul directorului Adrian Pintea

Crescătorii de bovine care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi în premieră anul acesta avansul APIA. Anunțul a fost făcut la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, de către directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea.

”Ca în fiecare an, fermierii noștri știu că plata avansului începe la data de 16 octombrie și se finalizează la 30 noiembrie. Întotdeauna sectorul vegetal a fost mai avantajat în comparație cu sectorul zootehnic, și având în vedere perioada dificilă cu toate problemele care au fost anul acesta, noutatea anului 2022 este că vom da avans și pentru sectorul bovinelor.

Împreună cu ministerul, am luat hotărârea de a notifica la Comisia Europeană, pentru că niciodată nu am dat avans pentru sectorul creșterii bovinelor, pentru că ei au șase luni de zile perioadă de retenție de la data depunerii cererii, adică este perioada în care ei nu au voie să miște acele animale; nu au voie să le abatorizeze, să scoată reforma, să miște animalele decât în locul în care a fost declarat la APIA. Prin notificarea transmisă Comisiei Europene, perioada de retenție a fost diminuată atât pentru ovine, cât și pentru bovine, fiind egalizate la 90 de zile.

Astfel, ca și noutate a anului 2022, începând cu data de 16 octombrie, și crescătorii de bovine vor intra la plata avansului. Se va acorda sprijinul cuplat pentru bovine și ovine”, a precizat șeful APIA în direct la AGRO TV.

Adrian Pintea i-a mai asigurat pe fermieri că vor primi anul acesta avansul în cuantum majorat, la fel ca și în anii precedenți.

”În fiecare an, Comisia Europeană pune la dispoziția statelor membre să acorde un avans de 50% din FEGA și 50% din FEADR. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât și în anul 2022, avansul este de 70% din FEGA și 85% din FEADR. Astfel, toate schemele de plată pe care le vom acorda la avans vor fi de 70%, respectiv 85%”, a explicat Adrian Pintea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole