Fermierii care fac milioane de euro cu producția de grâu. Angajații vor salarii mai mari

Fermierii din Iași care au demarat campania de recoltare susțin că producția este peste așteptări în 2021. Datele arată că media la hectar, la grâu, este între 5 și 6 tone. În județul Iași sunt cultivate 43.000 de hectare cu grâu. Astfel, fermierii încep să își calculeze profitul, iar angajații cer salarii mai mari.

Ioan Buimac, unul dintre cei mai mari fermieri din Iași, care administrează 3.000 de hectare, a cultivat anul acesta 800 de hectare cu grâu, 1.300 cu porumb, 600 cu floarea- soarelui și alte 200 cu soia, potrivit bzi.ro. De câteva zile este în plină campanie de recoltare a grâului care, în acest an, este unul de o calitate superioară, cu o producție de 6 tone la hectar, spune fermierul.

„Producția, față de anii trecuți, nu neapărat față de anul 2020, când a fost secetă și o producție extrem de mică, este una foarte bună, mai ales din punct de vedere calitativ. Noi i-am dat îngrășăminte, am făcut tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, iar grâul este frumos ca în anii buni. Vom avea producție de pe 800 de hectare cultivate cu grâu. Am contractat deja 3.000 de tone pentru grâu, cu o societate cu care colaborăm de mai mulți ani, la un preț foarte bun, de 850 de lei pe tonă,” a declarat Ioan Buimac. Astfel, fermierul are deja asigurate încasări de peste 2,5 milioane de lei. Comparativ cu anul trecut, când a fost secetă severă, producția la hectar este dublă.

În Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași sunt înscriși 83 de fermieri, care lucrează aproximativ 30.000 de hectare, atât din zona județului Iași, cât și din județele limitrofe. Potrivit președintelui ACCPT, Emil Teofil Bălteanu, de pe cele 10.000 de hectare cultivate cu grâu de către fermierii înscriși în asociație, aceștia au producții foarte bune în acest an. „Media la producția de grâu este de 6,5-7 tone, la hectar. Sunt unele probleme de calitate la soiurile cu productivitate mai mare însă, una peste alta, cred că va fi un sezon foarte bun pentru grâu, comparativ cu anii precedenți buni”, spune președintele ACCPT.

De asemenea, fermierul, care exploatează aproximativ 300 de hectare, susține că prețul la grâu a crescut cu 5%, comparativ cu anul 2020. La această scumpire se adaugă și cele la gaz (cu 16%) și la energia electrică (cu 10%). De aceea, prețul pâinii ar putea crește în perioada următoare. Alte scumpiri sunt cele cu forța de muncă.

Producția de grâu din zona Moldovei ar fi fost și mai mare dacă ploile abundente nu distrugeau o parte dintre culturi. În unele zone din Iași au fost înregistrate și suprafețe calamitate din cauza grindinei și a ploilor din luna precedentă.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Agricolă Iași, din cele 43.000 de hectare cultivate cu grâu, s-a recoltat 20%. Producția medie, la hectar, este de 4,5 tone. De asemenea, din cele 4.300 de hectare cu orz a fost cultivată o suprafață de 3.500 de hectare, cu o producție medie de 4.250 de tone, la hectar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole