Detalii de ULTIMĂ ORĂ de pe piața cerealelor! Fermierii care au păstrat grâul vor fi răsplătiți

Noutățile de pe piața cerealelor continuă să fie de bun augur pentru fermierii români. Cei care au reușit să-și depoziteze producțiile de grâu vor avea parte de prețuri excelente în această iarnă, spun specialiștii.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, Expert Analist pentru comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români, a oferit o analiză detaliată cu privire la piața cerealelor în momentul de față, precum și predicții legate de evoluția prețurilor în lunile următoare.

”În Canada, recolta de grâu s-a degradat cu aproximativ 1,3 milioane de tone, în Uniunea Europeană s-a degradat cu 2,4 milioane de tone. Acest lucru a dus la o adâncire a balanței negative a grâului la nivel mondial cu aproximativ 13 milioane de tone, față de estimarea USDA care era undeva la 9-10 milioane. Acest lucru a declanșat efectiv o efervescență a licitațiilor cu origine în bazinul Mării Negre. Statele Unite nu sunt un exportator excepțional în ceea ce privește grâul, iar America de Sud este în faza de vegetație în momentul acesta. Bazinul Mării Negre rămâne în continuare foarte atractiv; țările din Orientul Mijlociu generează o cerere anuală de 30 milioane de tone, Africa sub-Sahariană cere în jur de 27 milioane de tone, Asia de sud-est și de sud cumulate cer 47 milioane de tone; cumulate, este o cerere foarte mare.

Prețul, după o sinusoidă foarte scurtă de ieri, a revenit la cotația de 253-254 euro în portul Constanța. (…) Deci grâul, ca și tendință, va avea aceeași structură, nu vom vedea deteriorări semnificative, ba chiar aș îndrăzni să spun că în lunile decembrie și ianuarie vom vedea la grâu un preț mai mare, datorită faptului că cel puțin costurile de depozitare se vor îngloba în prețul mărfurilor. La ora aceasta, alt grâu decât cel care este nu mai există în lume. (…) Cu alte cuvinte, fermierii care au grâu pot sta relaxați, liniștiți, iar îndemnul este să potențeze acest potențial înspre lunile de iarnă decembrie și ianuarie”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole