Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

rapiță

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia din Europa.

Unul dintre rezultatele foarte bune s-au înregistrat în ferma domnului Zolt Moldovan din localitatea Cernat, județul Covasna, care a obținut o producție de 4.800 kg/ha.

moldovanzsolt ezgif.com optijpeg

O producție foarte bună a obținut și domnul Lehel Gabor din județul Covasna, care a devenit și în acest an fermier campion. Acesta lucrează 180 ha, pe 40 ha a semănat campania trecută rapiță și a obținut o producție de 4.400 kg/ha. “Am semănat rapița după grâu sau cartof, am efectuat lucrări minim-till, am fertilizat cu triplu 15 – 250 kg/ha și am semănat în 25 august. La o săptămână după semănat am erbicidat, mai apoi, la finalul lunii septembrie, am aplicat îngrășământ foliar pe bază de sulf, după care am dat un regulator de creștere și un îngrășământ foliar pe bază de bor, la finalul lunii octombrie. La ieșirea din iarnă am fertilizat cu nitrocalcar – 200 kg/ha. Au urmat trei intervenții cu insecticid și la fiecare trecere am adăugat un foliar pe bază de sulf sau bor. În luna mai am fertilizat cu 150 kg/ha de nitrocalcar, iar la înflorit am aplicat un erbicid. Recoltatul a avut loc în 20 iunie și pot spune că a fost un an greu, dar hibridul s-a comportat bine pe perioada secetei, chiar a oferit o producție bună, nu la fel de bună ca anul trecut, când am avut record, recoltând peste 5 t/ha. Ținând cont de rezultatele colegilor din zonă, am obținut o producție foarte bună și am fost foarte mulțumit. Pentru toamna aceasta am ales același hibrid PT303 pentru 30 ha, dar vreau să încerc și hibridul PT314 pe o suprafață de  20 ha”, a punctat fermierul campion. 

gaborlehel ezgif.com optijpeg

 

Și doamna Petruța Gabriela Nan a obținut rezultate foarte bune cu hibridul PT303, respectiv o producție de 4.150 kg/ha. Aceasta își desfășoară activitatea în localitatea Feldioara, județul Brașov. “Lucrăm 300 ha, dintre care 65 ha au fost semănate cu rapiță. Ca plantă premergătoare am avut grâu, astfel că terenul a fost scarificat, am fertilizat cu NPK -200 kg/ha și am intrat direct la semănat, pentru că avem semănătoare cu pregătire. Perioada de semănat a fost 17-20 august. Prima intervenție în cultură a fost cu un insecticid, apoi am intervenit cu o nouă trecere în care am aplicat erbicid, insecticid și îngrășământ foliar pe bază de bor. Tot în toamnă a mai fost cazul să aplicăm și un regulator de creștere. În primăvară am intervenit mai întâi cu un insecticid, apoi, la începutul lunii martie, am fertilizat cu 200 kg/ha de uree. Tratamentul al doilea a constat în aplicarea unui foliar pe bază de bor și a unui insecticid, următoarea trecere a fost cu fungicid și insecticid, iar ultimul tratament a cuprins fungicidul Capartis, un insecticid și îngrășământ foliar pe bază de bor. Toate tratamentele au fost aplicate cu drona, iar înainte de cel de al treilea tratament am mai fertilizat cu îngrășământ pe bază de sulf – 180 kg/ha. Recoltatul a avut loc în perioada 12-14 iulie”, a declarat doamna Nan. Aceasta a mai punctat faptul că fost mulțumită de acest hibrid, considerându-l unul stabil și cu o răsărire foarte bună, motiv pentru care în această campanie îl va semăna din nou, alături de hibridul PT314, în total o suprafață de 70 ha, adică toată suprafața cu rapiță.

nanpetrutagabriela ezgif.com optijpeg

În județul Brașov, localitatea Halchiu, își desfășoară activitatea și următorul fermier campion, domnul Constantin Cojanu. Acesta lucrează 250 ha, a ales hibridul PT303 și a obținut o producție de 4.000 kg/ha. “Campania trecută am avut 28 ha cu rapiță, unde planta premergătoare a fost grâul. Am ales doar hibridul PT303, astfel că terenul a fost dezmiriștit, apoi am fertilizat cu triplu 16 – 250 kg/ha, după care am pregătit terenul cu discul și freza, după care am început semănatul la finalul lunii august. În toamnă am erbicidat și am dat un tratament cu insecticid și îngrășământ foliar. În primăvară, în luna februarie, am fertilizat cu uree – 150 kg/ha, iar în ceea ce privește fertilizarea, am mai dat ulterior 100 kg/ha de nitrocalcar. Am administrat un singur tratament format din insecticid, fungicid și îngrășământ foliar cu bor. Recoltatul a avut loc în 16-17 iulie, iar dacă permite vremea, aș vrea și campania aceasta să semăn hibridul PT303 pentru că am fost mulțumit de producția obținută și de cum s-a comportat în fermă”, a precizat fermierul campion.

cojanuconstantin ezgif.com optijpeg

Views: 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture