Fermierii, băgați în ceață de AFIR! Mii de proiecte pe fonduri europene sunt în pericol

conditiile afir tinerii fermieri

Mii de proiecte pe fonduri europene, depuse la AFIR, riscă să nu mai poată fi implementate de fermierii care au solicitat finanțările, din cauza întârzierilor foarte mari în afișarea rapoartelor de selecție. Deși cererile au fost depuse încă de anul trecut, fermierii nu și-au primit verdictele nici în ziua de azi, ceea ce înseamnă că vor mai avea de așteptat o bună bucată de vreme până când vor primi banii.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat această problemă alături de consultanții Andra Popescu și Răzvan Doța. Potrivit acestora, semnalele de alarmă cu privire la un posibil blocaj la AFIR au apărut încă de anul trecut, pentru că strategia Ministerului Agriculturii de a lansa concomitent toate liniile de finanțare a pus o presiune enormă asupra personalului din cadrul AFIR.

”Anul trecut, la începutul lunii noiembrie, noi am atras atenția că AFIR-ul se va bloca. De fapt, și la începutul anului am solicitat să fie deschise pe rând aceste linii de finanțare, să avem o deschidere în cascadă, ca să permitem evaluarea și pregătirea proiectelor. Cei de la AFIR sunt oameni, capacitatea lor este limitată, nu pot să evalueze într-un timp atât de scurt un număr atât de mare de proiecte.

Suntem în plină campanie de depunere la APIA, oamenii nu știu ce să facă. Noi, dacă am depus o cerere de finanțare, suntem în proiect, nu putem să renunțăm la condițiile pe care ni le-am asumat, iar să treacă o perioadă așa de mare e foarte mult. Oamenii și-au pierdut încrederea și trebuie să-i convingem de fiecare dată că proiectele lor sunt depuse, că instituțiile lucrează să le evalueze”, a precizat consultantul Andra Popa pentru AGRO TV.

În acest context, mii de proiecte sunt în pericol să nu mai poată fi implementate în forma în care au fost depuse; atât pentru că tipul este din ce în ce mai scurt, dar și pentru că prețurile materialelor de construcții au crescut extrem de mult în ultima vreme.

”Nemulțumirea în rândul fermierilor este foarte mare. A început sesiunea de depunere a cererilor unice la APIA iar fermierii nu știu ce să facă. Foarte mulți și-au structurat culturile astfel încât să poată îndeplini cerințele. Bineînțeles, îi informăm că până se afișează un raport de selecție, ei sunt incluși în proiect și trebuie să încerce să-și mențină culturile, astfel încât să nu facă o scădere foarte mare a exploatației, pentru că altfel vor avea surprize și nu vor mai fi eligibili.

Mai este o problemă pentru cine și-a inclus construcții; prețul materialelor de construcții a crescut extrem de mult din decembrie până acum. Ținând cont că încă nu s-au afișat rapoartele de selecție, va mai dura până când beneficiarii vor primi banii, ceea ce înseamnă că o să fie o dificultate mult mai mare în implementarea proiectului și s-ar putea să nu se mai încadreze în bugetele prevăzute”, a explicat consultantul Răzvan Doța.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 răspunsuri

  1. de anul trecut am avertizat ca treaba nu merge bine dar pe ministru il doare in dos sau se urmareste expirarea termenului

  2. AFIR incompetenta maxima,in decurs de 30 de zile evalueaza 20 de proiecte.
    Cateva mii de angajati.
    Salari bune ,preme si nu fac nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture