Fermierii AVERTIZEAZĂ: ”Vom produce din ce în ce mai scump și mai puțin”

Problema prețurilor pentru inputurile agricole, în special îngrășăminte, se adâncește cu fiecare zi care trece, în condițiile în care Rusia a anunțat recent că își limitează exporturile de îngrășăminte pe bază de azot. În acest context, nu doar că se pune problema prețurilor, ci se pune chiar problema existenței pe piață a produselor necesare pentru fermieri.

Această situație delicată ar putea avea consecințe devastatoare în sectorul agricol românesc, pentru că fermierii nu vor mai putea să realizeze tratamentele necesare în culturi, astfel că vor produce din ce în ce mai puțin.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă pe marginea acestui subiect cu fermierul Cosmin Iancu, administrator al unei ferme de peste 1.000 de hectare la Grădiștea, județul Ilfov. Potrivit acestuia, fermierii vor produce din ce în ce mai puțin și mai scump în contextul actual, iar problemele se vor răsfrânge inevitabil și asupra consumatorilor.

”Problema inputurilor este una pe care nu știu cum să o cataloghez, cred că este un stres pentru toți fermierii, în special pentru cei care fac tehnologie, pentru cei care doresc să investească și să facă performanță. Chiar mai devreme am citit o știre în care am văzut că Rusia anunță că va limita exporturile de îngrășăminte; adică după ce că în Europa este o criză fantastică, fabricile rând pe rând își închid porțile, iată că Rusia se alătură Chinei, care a dat acest trend prin care au interzis exportul. Acest lucru va determina în continuare o creștere a prețurilor îngrășămintelor.

Problema nu era doar de preț, ci și de disponibilitate și iată că această problemă a disponibilității se adâncește din ce în ce mai mult. Eu am reușit să achiziționez o parte din îngrășăminte la niște prețuri fantastice. Vom produce din ce în ce mai scump și mai puțin. Din păcate, acest lucru se va reduce asupra consumatorului de rând. Ca noi să fim sustenabili în continuare, va trebui să valorificăm producția la prețuri din ce în ce mai ridicate”, a precizat Cosmin Iancu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole