Fermierii au luat cu asalt Direcțiile pentru Agricultură Județene! „Înregistrăm zilnic zeci de sesizări”

La Direcțiile pentru Agricultură Județene (DAJ) are loc zilele acestea un adevărat asalt al fermierilor, disperați de pierderile provocate de secetă.

Numai în județul Arad s-au înregistrat până acum aproximativ 26.000 de hectare de culturi afectate de secetă, conform sesizărilor depuse de 815 fermieri la Direcţia pentru Agricultură, informează AGERPRES.

Din păcate, suprafeţele afectate sunt, probabil, mult mai mari, pentru că zeci de sesizări sunt înregistrate zilnic, spune șeful Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte a terenurilor afectate de secetă sunt cultivate cu porumb, respectiv 17.274 de hectare. Totodată, 4.150 de hectare cultivate cu floarea-soarelui au fost înregistrate, până în prezent, ca fiind afectate de lipsa apei în sol.
„Înregistrăm zilnic zeci de sesizări. Din cele depuse până luni seara de 815 fermieri, am verificat circa 10.000 de hectare, iar cele arătate se confirmă. Suprafeţele sunt compromise în procente diferite, de la 30 la 100%. Ploaia care a căzut la finalul săptămânii trecute a ajutat în mică măsură culturile de pe aceste terenuri, doar plantele care nu erau deja uscate mai au o şansă să îşi continue dezvoltarea. Ploaia a ajutat mai mult floarea-soarelui, care încă vegetează”, a declarat Ioan Martin.

Totuși, în judeţ a plouat neuniform, vineri şi sâmbătă, şi a adus între 10 şi 70,7 litri de apă, cea mai mare cantitate fiind înregistrată în zona comunei Târnova, mai spune directorul DAJ Arad.

Din păcate, chiar și cele mai fertile terenuri agricole din judeţ au fost afectate de o secetă profundă care, conform autorităţilor şi fermierilor din zonă, nu are precedent în ultimii 30 de ani.

„Nu a fost niciodată aşa ceva. În zona Nădlac putem spune că sunt compromise toate suprafeţele cultivate cu porumb. Ne mai putem baza doar pe sprijin de la stat, cu condiţia să recunoască cât mai curând faptul că zona este calamitată”, declara la mijlocul lunii iulie Gheorghe Porubsky, preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan”, care gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situate la Semlac şi Păuliş.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole