26 mai 2022 - 05:16

Fermierii așteaptă prețuri mari la cereale: ”Dacă vindem grâul sub 1,5 lei/kg, e o problemă”

În condițiile crizelor actuale, fermierii speră să obțină prețuri mari la cereale în campania 2022, altfel le va fi foarte greu să-și mențină culturile la standarde ridicate.

Având în vedere că îngrășămintele au sărit de pragul de 5.000 de lei/tonă, iar prețul combustibilului a atins și el cote uriașe, agricultorii spun că la cultura de grâu, un preț mai mic de 1,5 lei/kg aduce automat pierderi.

”Eu consider că este foarte important cu ce prețuri vom vinde anul acesta cerealele. Cerealele vândute la un preț mare aduc un alt venit față de cerealele vândute la un preț mic. Ca să dau un exemplu, când tona de uree a costat 2.000 lei, dacă ai aplicat 0,3 tone/hectar, rezultă undeva la 600 lei/hectar. Dacă transformăm acei 600 lei în cereale la vremea când ureea costa 2.000 lei, am dat o tonă de grâu pe 0,3 tone de uree. Acum, dacă aplicăm aceeași cantitate de uree la 5.000 lei/tonă, ne ducem la un cost de 1.500 lei/hectar. Asta înseamnă că dacă vindem grâul sub 1,5 lei/kg, este o problemă”, a explicat fermierul Cosmin Micu din județul Arad, în emisiunea ”Agricultura la Raport” la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.