După ce al treilea fermier a intrat în greva foamei în faţa Ministerului Agriculturii, oficialii au anunţat că a fost autorizată la plată cererea unuia dintre ei şi, în câteva zile, urmează să fie autorizată şi cea al celui de-al doilea grevist.
Anunţul nu i-a liniştit pe protestatari. Acum ei se simt jigniţi de anunţ, fiindcă protestul lor a fost iniţiat pentru a atrage atenţia asupra tuturor agricultorilor, nu doar pentru binele lor, personal, după cum a declarat pentru agro-tv.ro, Dumitru Grigorean,preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne, care i s-a alăturat de ieri lui Costel Caraş, primul fermier intrat în grevă.
„Acest anunţ este cea mai mare jignire posibilă pentru noi, înseamnă că totul, plata, se putea face demult. E o jignire totală, de parcă eu am vrut să protestez pentru cererea mea şi atât. Sunt aici pentru toţi fermierii, pentru cei care au vaci, culturi şi nu au primit banii. Avem un coleg care are 1300 de hectare de teren, vaci, oi şi nu a primit nimic, chiar dacă a trecut cu bine de controale, şi mai avem şi alţi colegi în aceeaşi situaţie. Asta înseamnă că dacă unii stau aici, la minister, cinci ore primesc banii. Ne-au văzut ă murim aici şi ne dau banii? Lucrurile sunt mult mai grave decât credeam”, spune Grigorean.
Ca reprezentant al crescătorilor de vaci pentru carne, el spune că aceştia nu sunt chiar atât de norocoşi precum cred unii dintre cei care au aflat că ajutoarele pentru aceste animale va fi de peste 1000 de euro/an, fiindcă foarte puţinebovine au fost eligibile, aşa că banii vor ajunge în foarte puţine ferme:
„Ajutorul promis este foarte mare, dar e doar promis. Dacă primeam 300 de euro acum câteva luni era mai bine pentru noi. Oricum, s-a ajuns la suma mare fiindcă efectivele sunt mici. La noi, din 80 de capete la depunerea cererii doar 37 au fost eligibile, deci mai puţin de jumătate”, spune fermierul.
Acesta povesteşte cum, din cauza problemelor din sector vacile se vând „pe bandă rulantă”, dacă se găsesc cumpărători, aşa că a auzit cum un fermier a fost nevoit să negocieze o vânzare, pentru un tăuraş, la doar 2 lei/kilogram, în viu, ceea ce este inadmisibil şi cum, după instalarea secetei preţurile furajelor vor creşte este foarte probabil ca la iarnă situaţia să devină şi mai neagră pentru zootehnişti, spune fermierul aflat în a doua zi de greva foamei, în faţa Ministerului Agriculturii.
