Comisiile de evaluare a pagubelor produse de secetă au dat peste cap planurile agricultorilor băcăuani. În urma evaluărilor, concluzia este că doar jumătate din suprafața estimată de agricultori este afectată de secetă. 680 de fermieri au solicitat să fie evaluați în vederea constatării pagubelor și 527 au primit până acum vizita comisiilor de la Direcția Agricolă și APIA, potrivit publicației Ziarul de Bacău.
„Din suprafața totală solicitată de fermieri, 16.800 de hectare, a fost evaluată o suprafață de 13.954 hectare. Suprafața totală afectată rezultată în urma evaluării este de 7.400 de hectare”, răspunde Direcția pentru Agricultură într-un răspuns oficial.
Cu alte cuvinte, doar jumătate din suprafață ar fi suferit de pe urma secetei.
„Este o surpriză ceea ce aud! Seceta este un fenomen prezent în tot județul. Este evident că fermierii nu sunt mulțumiți cu o astfel de evaluare! Modul de calcul al gradului de afectare nu este transparent și nu știm cui servește o astfel de strategie. Am văzut prin diverse articole că ministerul ar vrea să plătească puțin, spre deloc despăgubiri”, a declarat Daniel Ciobanu, de la Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli Bacău. El însuși a primit evaluări diferite pe diferitele parcele de teren. „De exemplu, la grâu, ceea ce am semănat în octombrie și a răsărit cel mai frumos, din cauza secetei, s-a transformat în iarbă”, a spus fermierul.
Cele mai afectate sunt culturile semănate în toamna lui 2019, respectiv grâu, orz, orzoaică, rapița, triticale, dar și lucerna și pajiștile. Dintre culturile semănate în primăvară, cele mai afectate au fost mazărea și soia.
„Șansele de redresare, chiar și după precipitațiile căzute în ultima perioadă, sunt minime și se vor regăsi doar la culturile cu grad de afectare sub 20 la sută”, este de părere directorul DA, Adrian Solomon. Ministerul Agriculturii ar urma să plătească diferențiat despăgubiri, în funcție de cultură. La acest moment, evaluarea nu este finalizată.