De acum, fermierii pot deveni acționari la Fabrica de zahăr Luduș

Fabrica de zahăr Luduș a trecut, de astăzi, în proprietatea celor doi cumpărători: Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache. Invitat în emisiunea moderată de Constantin Rudnitchi, “Agricultura O Șansă Pentru România”, directorul executiv al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, Mihai Dimitriu, a dezvăluit telespectatorilor Agro Tv, pașii făcuți în achiziționarea fabricii dar și oportunitățile pe care le au, în prezent, fermierii de a deveni acționari ai societății.

 Cum au ajuns cei doi investitori să cumpere Fabrica de zahăr Luduș

 “Dacă pe Best Achiziții se dorea inițial și achiziția acestei fabrici, trebuia notificat Consiliul Concurenței. Acest lucru ar fi durat câteva luni de zile. În aceste condiții, francezii spuneu” Mulțumesc. La revedere” și inchideu fabrica. O mai și demolau cum s-a întâmplat la Oradea. Și atunci, mergând pe repede-înainte, s-a găsit această soluție. În această săptămâna se va prelua compania în integralitatea ei”, a spus Mihai Dimitriu, director executiv al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Sunt și oameni care regretă că această fabrică nu a fost achiziționată de statul român

“ Prin Ministerul Agriculturii, statul a avut cele mai bune intenții. Fostul ministru, Adrian Chesnoiu și apoi, Petre Daea, au continuat această idée, însă, achiziția trebuia să fie făcută prin Casa Unirea. Din păcate, din cauza istoricului Unirii, închisă, redeschisă, a fost tardiv pentru a reuși cumpararea fabricii de la Luduș”

Jucători care au intrat în cursa achiziționării Fabricii de zahăr Luduș

- Publicitate -

“Scandia Foods a fost de asemenea, în joc. Aceștia însă, s-au retras deoarece voiau un audit mai amănunțit. Francezii au fost reticenți, au cântărit foarte mult perspectivele. Concluzia: s-a pierdut timpul, iar Scandia și-a pierdut interesul, la un moment dat. Noii proprietari au și fabrica Zahăr Bod care este în conservare deoarece nu vor reuși să strângă numărul rentabil de hectare cultivate pentru a porni activitatea pentru o fabrică de zahăr. Ei vor să facă contracte în Brașov și zona Mureș și Cluj și vor procesa la Luduș. Ei au intenții serioase de a investi și de a da de lucru celor 130 de angajați ai fabricii. Premisele sunt bune”, a subliniat Mihai Dimitriu.

Potrivit directorului executiv al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, fabrica de la Luduș este „ la cheie”.” Va solicita un remonte minor în perioada primăvară-vara. La nivel tehnologic  și automatizare este la nivelul vest european deoarece francezii au investit în această fabrică”, este opinia lui Dimitriu.

Obiectivele imediate sunt legate de contractarea cât mai urgentă a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr Noii proprietari au estimat că în maximum 10 zile să încheie contracte, iar sămânța să fie comandată astfel încât, în jur de 10 martie, să ajungă în România.

„Există un memorandum încheiat de conducerea actuală a fabricii prin care se menționează vânzarea de până la 45-49% către fermieri. Așadar fermierii pot deveni acționari ai fabricii de la Luduș. De reținut, totuși, că acțiunile de astăzi nu se vor compara cu acțiunile de mâine deoarece între timp se vor face investiții, se vor lua împrumuturi din bănci, iar activele vor avea altă valoare”, a anunțat Mihai Dimitriu.

Așa cum se știe Tereos a mers în pierdere in ultimii doi ani. Problema lor era la vânzarea zahărului. Tereos avea o firma specializată care vindea zahărul, iar profitul mergea către aceasta.  Fabrica de la Luduș rămânea pe zero sau cifrele erau chiar sub cheltuieli.

 Noii proprietari au declarat ferm că vor profit, vor diversificarea activităților în fabrică, vor să aducă mașini de ambalat, dar, mai ales, să proceseze zahăr brut.

 

 

 

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Eu nu înțeleg, toată lumea vorbește despre aceasta fabrica dr zahar , dar pe acei muncitori ia întrebat cineva ceva? La ce salarii de mizerii sunt im acea fabrica nu știu de ce ar merge înapoi acei oameni la lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole