Fermieri români, amendați după ce au oprit un transport ilegal de cereale din Ucraina

După ce guvernanții au dat asigurări că în România nu se importă niciun gram de cereale din Ucraina, un grup de fermieri din județul Suceava au luat justiția în propriile mâini, ca să se asigure că vameșii își fac corect treaba. Ce au descoperit, însă, a fost exact opusul.

Fermierii au urmărit un camion încărcat cu grâu, trecut prin Vama Siret, și au reușit să-l oprească, solicitând sprijin din partea Poliției, la Fălticeni. Atunci au constatat că șoferul nu deținea o foaie vamală, iar camionul respectiv nu era sigilat corespunzător, astfel că marfa putea fi descărcată oriunde, fără să afecteze integritatea sigiliului.

”Noi am început să urmărim camionul din vamă, am solicitat prin apel la 112 un echipaj de poliție, a fost oprit la Fălticeni. Am solicitat cântărirea lui, a fost adus un echipaj de la ISCTR. În timp ce veneau domnii de la ISCTR, am constatat că sigiliul nu este pus corespunzător, oblonul principal nu era sigilat, avea doar trecut un sigiliu prin porțile secundare ale oblonului, iar cordonul de sigilare care înconjoară tot vagonul era băgat pe sub prelată, era mascat. Legea prevede că el se pune la vedere. Șoferul putea oricând întinde acel cordon și putea descărca, fără să afecteze sigiliul din spate și sigiliul din față. E o tehnică pe care noi bănuim că ei o practică la orice transport, nu a fost ceva făcut din greșeală.

Un vameș ar trebui să știe cum să sigileze un vagon, el aplică sigiliile acelea pe cordon și ar trebui să verifice toate cordoanele pe unde trec. Vameșul este cel care controlează încărcătura și mașina cu care se transportă încărcătura. Am sunat în seara respectivă și noi, și domnii de la Poliție, la Vamă. Nu a răspuns nimeni, nu s-a putut lua legătura cu dumnealor. Am solicitat, în schimb, un domn de la criminalistică, a făcut poze și filmări, acum vedem ce demersuri se fac în continuare”, a precizat, pentru AGRO TV, unul dintre fermierii implicați în acțiune.

Mai mult, fermierii au intrat și în punctul vamal unde se cântăresc camioanele cu marfă din Ucraina, acolo unde au constatat că, de fapt, cântarele nu funcționează.

”Legat de cântarele din vamă, iarăși este o problemă care nu știu dacă a fost sesizată. Noi am intrat pe jos în punctul vamal și cântarele nu funcționează. Urcă camioanele pe cântar, iar ecranele digitale de afară arată doar o linie punctată, nu arată o cantitate exactă. Imediat cum am fost văzuți acolo în punctul vamal, am fost luați pe sus, legitimați și s-a făcut un fel de presiune asupra noastră”, a mai precizat fermierul din județul Suceava.

În urma acestui demers, fermierii în cauză s-au ales cu o amendă de 2.000 de lei din partea autorităților, pe motiv că au apelat nejustificat numărul de urgență 112, conform spuselor lor.

”La final de acțiune, tot noi am fost amendați cu 2.000 de lei, pentru apel nejustificat la 112. Autoritățile au fost foarte puțin cooperante, ne-au tratat cu superioritate și dispreț, nu vă spunem că mai aveam un pic și îi rugam frumos să-și facă treaba. Noroc că am filmat și i-am amenințat că filmările o să ajungă pe masa ministrului și lucruri din astea, ca să-și facă treaba corespunzător”, ne-a mai spus fermierul. 

Pentru a vedea imaginile filmate chiar de fermierii care au participat la această acțiune, precum și declarațiile lor complete, urmăriți înregistrarea emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

21 COMENTARII

 1. Pai voi sunteți de vina ca v-ati lăsat păcăliți,ca de fapt toți romanii de 35 de ani încoace! Trebuia sa insistați la protest pana schimbau legea ,inclusiv cu introducerea unui organ colectiv de control din care prin rotație sa facă parte și câțiva fermieri! Nu unul sau doi ca să ii poata corupe ,ci 4-5 în fiecare zi ,prin rotație. În 30-45 de zile se curata tara de hoți!

  • Cât mai multe acțiuni de acest gen! Felicitări celor cu inițiativă! Autoritățile trezirea și acționarea in slujba cetățeanului!

   • Autoritățile trezirea!!!
    Despre ce autorități vorbești, prietene?! Autorități sunt acelea care aplică legea. Ăștia, începând cu preș…edintele și primul ministru execută ordinele care vin de afară, sunt marionete nu autorități. Dacă încă mai visați că ăștia pot să facă ordine în România…SOMN UȘOR!!!

 2. Poi, noi le dam ajutoare in milioane de euro si ei ne dau cereale. Eu zic: SA NE FEREASCA DUMNEZEU, PE TOATA EUROPA DAR MAI ALES PE ROMANIA SA CASTIGE UCRAINA ACEST CONFLICT. Sa speram ca le taie Putin puțin din coarne .

 3. Atunci cumparati mancare scumpa din magazine si va mirati ca nu va ajung banii.Ei cum pot sa produca ieftin,dar la noi se umfla pretul.Fermele au multi trantori,tractoristii fura motorina etc.

  • Ai dreptate.Fermierii nostrii sunt mai scumpi decit cei din occident.Pai daca și-au cumparat tractoare mercedex de sute de mii de euro că fe, cine mis eu…ca interlopii sa facă poze in tîrg.Sa meargă in USA si sa vadă ce tractoate au fermierii de acolo care au ferme de sute de ani si nu au atîtea hectate luate cu lăcomie în arendă.S-au aruncat la împrumuturi cu pămîntul altora.MAFIA

   • Foarte corect spus! Am o mulțime de exemple care vor sa pună mâna pe,,tot”. De asta nu ne dă și nouă Dumnezeu ploi sa avem recolte, ne dă secetă.

  • Produsele autohtone sunt scumpe pentru că fermierii români nu sunt protejați de stat.Guvernul a pus mereu interesele naționale pe ultimul loc.Nu se mai pune problema de ieftin și scump, se pune problema că orice tara trebuie să aibă asigurată INDEPENDENTA ALIMENTARA!! Este foarte grav când o țară nu mai poate asigura hrana din RESURSE PROPRII!E valabil și pentru energie și pentru toate domeniile VITALE!

  • Mergeți la țară sa vedeți ce averi colosale au adunat fermierii. Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru nimeni nu știe cât se produce. La protest cu tractoare de peste 500 000 de euro bucata de pe terenul țăranilor amărâți și din muncă la negru de la sclavi zilieri prost plătiți . Unde se duc miliardele de euro pompate în agricultură?!? Noi nu avem fermieri ci niște mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. A se cauta în DEX ce înseamnă fermier. La noi obligați fermierii sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite să aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent. Obligați cei ce primesc subvenții sa aibă mai multe ramuri ale agriculturii inclusiv sectorul zootehnic

  • aia pot produce ieftin, ca pot folosi cam ce chimicale vor pt cresterea lor, nu exista niciun control, in Romania sau oriunde in UE trebuie sa folosesti toate chimicalele in niste parametri, ca nu cumva prostii ca tine sa faca cancer peste 2 ani si sa nu stie de unde

  • Toate morile cumpăra dar vând scump faina. Sunr în domeniu și va spun sigur. Doar marii bastani din panificație jonglează cu toate, aia mici stau și înghit și închid afacerile. Si noi ne ducem spre faliment

 4. Protestul fermierilor trebuia organizat si condus cu fermitate,fără compromisuri cu politicienii decidenți din guvernul ukrainienizat al României.
  Au stat la Afumați cu o televiziune în mijlocul lor. S-au indignat,în declarații au jucat hora unirii la 24 ianuarie ,dar nu i-au deranjat pe guvernanti : Nici la Parlament ,nici în Piata Victoriei ,nici la Cotroceni.M-am lămurit.,Mumia lui Ceausescu era si acum la cc ,dacă din afara nu se dinamizau evenimentele.Balada Miorița este emblema, dar si blestemul poporului roman.

 5. Asta se întâmplă când ai marionete la conducere. Eu nu știu ce va ieșii la alegeri că e prea multă lume înfuriată. Ar trebui să cerem ajutor la UE să ne trimită observatori la alegeri că prea mult se fură la vot.

 6. Ar trebui sa facă pușcărie fermierii nu sa primească amenda. Pe ce baza legala pot opri niste limbrici alte mașini în trafic? De cand pot limbricii face controale? Da ce sunteți voi ma, justitiari? Sunteti niste tarani la camp.Treceam cu masina peste voi. Nu va convine economia de piață, închideți și jet.
  De ce nu ati prezentat destinatia finala a camionului? Mâncători de rahat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole