Fermieri, pregătiți-vă de DEZASTRU! Noul an agricol vine cu vești rele

Noul an agricol care începe în această toamnă vine la pachet cu vești rele pentru fermierii români. După ce condițiile climatice au fost de partea lor în 2021, ajutându-i să obțină producții foarte bune în cele mai multe zone ale țării, prognozele pentru această toamnă nu sunt la fel de fericite.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea l-a adus în fața fermierilor pe Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), care a oferit prognoza pentru următoarea perioadă.

”Din punct de vedere climatic, perioada următoare, primele 10 zile de acum încolo, arată faptul că temperaturile vor continua să se apropie de normalul perioadei, dar vor fi și zile mai scăzute. Și în luna august am avut niște zile în care au fost diferențe mari de temperatură între noapte și zi. Avem minime de 7-10 grade noaptea și ajungem până la 25-28 grade în timpul zilei. Din punct de vedere al precipitațiilor, abia la începutul săptămânii viitoare se întrevăd cantități foarte reduse, vorbim de maxim 5-10 litri/mp, dar acestea vor fi pe arii restrânse, astfel că e posibil ca în multe zone nici să nu ajungă”, a precizat Daniel Alexandru.

Astfel, vremea le va da mari bătăi de cap fermierilor care se pregătesc să semene culturile de toamnă în această perioadă, pentru că solul este mult prea uscat în majoritatea zonelor agricole ale țării.

”Luna septembrie, per total, va fi secetoasă ca și în anii trecuți, cu rezerva că pot interveni modificări de ultimă oră care pot să dea peste cap o prognoză pe lungă durată. Aproape toate zonele de câmpie din sud, vest, est, aproape până în nordul Moldovei, sunt deficitare din punct de vedere al rezervei de umiditate în primii 20 de cm. Noi analizăm această umiditate pentru culturile care urmează să fie semănate. Chiar dacă pe 1 metru, solul respectiv este umezit, primii 20 de cm au scăzut în umiditate datorită sfârșitului lunii iulie și începutul lunii august care au dus la uscarea terenului. Acest lucru, în acest moment, este un impediment pentru cei care seamănă”, a mai subliniat reprezentantul ANM.

Potrivit meteorologilor, în condițiile din următoarea perioadă, procesele de coacere la culturile de câmp și pomi-viticole se vor desfășura normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În ceea ce privește suprafețele agricole unde se mențin deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetație vor fi în continuare stânjenite.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole