18 ianuarie 2022 - 06:05

Fermieri, pregatiti cererile! George Scarlat: ”Urmeaza o vara de foc la APIA!”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a dovedit a fi, în ultimii ani, una dintre cele mai performante agenții de plăți din România. Chiar și în contextul pandemiei de coronavirus, APIA a reușit să simplifice procedurile și să digitalizeze procesul de depunere a cererilor în timp record, astfel încât fermierii să nu întâmpine probleme și să-și poată încasa subvențiile. 

Se pare că angajații APIA vor trebui să funcționeze ”la foc automat” și în această vară, deoarece fermierii vor avea de depus cereri în număr foarte mare, pentru o multitudine de scheme de ajutor. Ministrul secretar de stat, George Scarlat, a vorbit în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” despre această problemă.

„Pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urmează o vară de foc, atât la propriu cât și la figurat, pentru că sunt foarte multe scheme de ajutor. Această perioadă se va suprapune inclusiv cu perioada de depunere a cererilor pentru motorină trimestrul 2.

Vreau să îi anunț pe colegii din vegetal că pentru trimestrul 1 au fost aprobate sumele prin memorandum de către Guvern de acum două săptămâni. În luna iulie se vor depune cererile și cred că în prima parte a lunii august se va plăti și motorina – trimestrul 2 – aproximativ 194 milioane de lei”, a precizat George Scarlat în exclusivitate pentru AGRO TV.

Reamintim că, începând cu data de 14 august, fermierii afectați de secetă vor putea depune la sediile APIA cererile pentru a primi despăgubirile. Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, sumele propuse pentru despăgubirea fermierilor vor fi următoarele:

  • grâu – 925 de lei/ha;
  • secară – 925 de lei/ha;
  • triticale – 805 lei;
  • orz – 912 lei/ha;
  • orzoaică – 951 lei/ha;
  • ovăz – 772 lei/ha;
  • rapiță – 1.002 lei/ha.