4 august 2021 - 20:47

FERMIERI PORTUGHEZI INFIINTEAZA PASUNI BIODIVERSE, PENTRU REFACEREA ECOSISTEMELOR

Timp de cinci ani, 1000 de fermieri portughezi au semănat pe 50.000 de hectare amestecuri de semințe diverse, bogate în leguminoase. Acestea au făcut parte din proiectul Terraprima, care a abordat multiple provocări, inclusiv schimbările climatice, biodiversitatea și stoparea degradarii solului. Această tehnică bazată pe un procedeu natural, oferă o potențială soluție de intensificare durabilă, crescând simultan producția și aducand beneficii mediului. Semănarea acestor amestecuri de semințe a avut ca rezultat o creștere mai mare a producției animale și un conținut ridicat de proteine ​​in hrana animalelor. De asemenea, s-a remarcat cresterea retentiei carbonului prin sechestrarea materiei organice stocată în sol, o fertilitate îmbunătățită a solului, creșterea capacitatatii de retenție a apei in sol și reducerea riscului eroziunii. Mai mult, pășunile au ajutat să se mențină diversitatea speciilor de plante, a păsărilor și a insectelor.

Proiectul Terraprima, finanțat de Fondul Portughez  pentru Carbon, a fost implementat între 2009 și 2014 în Portugalia de Sud “Montado”. În această regiune, ecosistemele agro-forestiere au fost degradate de zeci de ani de practicile agricole dăunătoare. Înainte de acest proiect, zona a avut mai puțin de 1% materie organică in sol și un nivel ridicat de susceptibilitate la eroziunea solului și la deșertificare. Prin însămânțarea pășunilor biodiverse, proiectul a urmărit să transforme aceasta  stare.   Fermierii implicați au primit un plan clar de implementare, inclusiv asistență tehnică, vizitele la domiciliu, contactul prin e-mail și telefon. Claudia Marques dos Santos, unul dintre mulți fermieri participanți la proiect, subliniază: “Nimeni nu cunoaște dificultățile și nu poate ghida căutarea de soluții, mai bine decât fermierul”.

Amestecurile de semințe Terraprima conțin o mare varietate de specii și varietăți locale de plante îmbunătățite și selectionate (până la douăzeci de ani), ceea ce permite o adaptare mai mare a pășunilor la fiecare zonă specifică, tip de sol și variatie a climatului. Rezultatele arată că proporția ridicată de leguminoase din amestecuri, oferă o sursă regenerabilă de azot pentru fertilitate și crește productivitatea pășunilor. Conținutul ridicat de proteine, de asemenea, face pasunile mai atractive pentru animale. În același timp, pășunatul evită invazia arbuștilor, reducând astfel riscul de incendiu și necesitatea îndepărtării mecanice a arbuștilor. De fapt, prin Terraprima, se consideră că implementarea adaptată a pășunilor biodiverse, însămânțate în întreaga regiune mediteraneană, ar putea oferi multe soluții pentru diversele provocări cu care se confruntă Europa. Prin reducerea pierderii de azot prin evitarea îngrășămintelor azotate și a pierderilor de fosfor datorate eroziunii reduse a solului, pășunile biodiverse contribuie la protejarea și refacerea apei curate și la asigurarea acesteia pe termen lung, pentru o utilizarea durabilă.

Si alți agricultori au experimentat pășuni naturale, însămânțate cu biodiversitate. De exemplu, Manuel Die, crescător de animale, cu o experiență de peste 18 ani, subliniază importanța gestionării adecvate a pășunatului pentru a menține biodiversitatea pășunilor și a producției: “Când se cultivă pășunile, este necesar să se realizeze o densitate ridicată,  pentru un pășunat neselectiv și să se lasă terenul să se odihnească în primăvară pentru a înființa o bancă de semințe.
În sezonul secetos, materia uscată trebuie să fie îndepărtată prin pășunat.”

Claudia concluzionează: “Ne vedem nu numai ca agricultori, ci și ca furnizori de servicii de mediu. Principalele avantaje ecologice ale pășunilor însămânțate biodivers, sunt conforme cu nevoile noastre: îmbunătățirea peisajului, fixarea azotului, retinerea carbonului, conservarea solului și hrana pentru animale.”