25 septembrie 2021 - 03:48

Fermieri executati silit de APIA! Nu si-au platit debitele restante

Fermieri executati silit, dupa ce nu și-au plătit debitele restante din anii anteriori. Potrivit bzi.ro, doar la nivelul județului Iași s-a constatat că s-a recuperat doar 40 la sută din suma datorată de aceștia. Pentru că fermierii nu au făcut eforturi să returneze banii primiți ilegal, aceștia vor fi executați silit. Suma pe care trebuie să o recupeze APIA este de aproximativ 6 milioane de lei. Datoriile au fost acumulate în perioada 2008-2019.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a demarat procedurile de executare silită a datornicilor din toată țara, inclusiv din județul Iași. La nivelul Iașului, potrivit instituției, anul trecut erau înregistrați în jur de 400 de datornici care trebuiau să returneze către APIA Iași în jur de 15 milioane de lei. Pentru că mare parte dintre aceștia nu au fost buni-platnici, vor fi executați silit. Până în prezent, 90 de fermieri se află în această situație, însă numărul lor ar putea crește semnificativ. Astfel, au fost transmise către ANAF un număr de 90 de procese-verbale de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare, procese-verbale în valoare de 212.000 de lei.

Neregulile au ieșit la iveală după ce inspectorii au fost în teren și au constatat că realitatea nu corespunde cu declarațiile fermierilor. Fermierii care înregistrează datorii către APIA nu pot beneficia de subvenții până când situația nu se clarifică fie prin plata sumelor, fie prin printr-o decizie judecătorească definitivă care să ateste că producătorului nu i se poate imputa nicio sumă.

„Debitele au fost constatate din anul 2008 până în prezent fiind depistate nereguli reprezentând abateri de la legalitate, regularitate și conformitate în raport cu dispozițiile naționale și europene. Motivele se datorează nerespectării condițiilor de agromediu, supradeclarării, nerespectării dimensiunilor înscrise în titlurile de propietate”, susțin reprezentanții APIA, potrivit bzi.ro