Fermieri campioni la rapiță cu hibridul potrivit

rapiță

Pentru a obține în fiecare campanie producții cât mai ridicate, fermierii își pregătesc cu atenție campania de rapiță. Unul dintre cele mai importante aspecte de care țin cont este alegerea potrivită a hibrizilor, tocmai pentru a avea rezultate cât mai bune în diferite condiții climatice. În cele ce urmează, compania Corteva Agriscience prezintă o serie de fermieri campioni, care nu doar că au obținut producții mulțumitoare, ci chiar și cele mai bune rezultate din  zona lor. 

“Știm cu toții cât de importantă este alegerea hibrizilor pentru fiecare fermier și de aceea încercăm să le oferim ceea ce au nevoie și să îi ghidăm ținând cont de nevoile fiecărei ferme. Veți observa, în rândurile de mai jos, fermieri din mai multe zone ale țării: Arad, Tulcea, Călărași, Suceava, Dolj, Alba, care au ales cu atenție ce să semene și spre deosebire de mulți fermieri din aceleași zone, chiar au avut producții bune la finalul recoltatului, mai ales că au avut o campanie cu multe provocări, cu secetă și înghețuri târzii. Am prezentat în această perioadă o parte dintre fermierii campioni, însă vreau să îi felicit pe toți cei care ne-au ales hibrizii campania trecută și să spun faptul că mă bucură că au revenit și în această toamnă și au ales sămânță de calitate. Sper ca anul viitor să putem vorbi de producții mult mai mari oferite de hibrizii Pioneer, rapița să fie din nou cultura regină, iar fermierii să fie mulțumiți de alegerea făcută”, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager România & Republica Moldova.

În județul Alba, localitatea Sebeș, fermier campion a devenit domnul Nicolae Oprița, care a semănat hibridul PT314 pe o suprafață de 25 ha. Acesta declară faptul că cea mai bună parcela din ferma sa, respectiv și cea mai mare producție – 4.380 kg/ha, a fost obținută cu hibridul Pioneer. “Am avut grâu ca plantă premergătoare, am făcut lucrări superficiale, așa că terenul a fost pregătit cu discul și freza și atunci am fertilizat cu îngrășământ complex 18.46.0 – 200 kg/ha. Semănatul a avut loc la începutul lunii septembrie și am aplicat un singur fungicid în toamnă. Fertilizarea de primăvară a fost cu azotat de amoniu – 200 kg/ha, am administrat la finalul lunii februarie, apoi insecticide am dat în trei treceri, iar la înflorit am aplicat un îngrășământ foliar pe bază de azot și microelemente. Recoltatul a avut loc la începutul lunii iulie și pot spune că a fost o cultură rentabilă, de aceea am ales  PT314 și în această campanie”, a precizat fermierul campion.

opritanicolae ezgif.com optijpeg

Hibridul PT315 a fost alegerea următorului fermier campion, domnul Pavel Gheorghe din cadrul societății Agropav. Acesta își desfășoară activitatea în localitatea Nalbant, județul Tulcea, și a obținut o producție de 4.280 kg/ha în sistem No Till.

pavelgheorghe ezgif.com optijpeg

Și în județul Suceava genetica Pioneer a contribuit la realizarea producțiilor ridicate la rapiță. De această dată este vorba despre hibridul PT303 care i-a oferit o producție de      4.050 kg/ha domnului Leonte Maciuc. Acesta lucrează 380 ha în localitatea Șerbăuți, rapiță a semănat pe 35 ha, iar planta premergătoare a fost grâul. “Terenul a fost dezmiriștit, am administrat pe o parte din solă gunoi de grajd – 30 t/ha, a urmat o pregătire Minim Till, apoi am fertilizat cu DAP – 200 kg/ha și am încorporat cu combinatorul. Semănatul a avut loc în data de 12 august, prima intervenție a fost cu erbicid pentru a combate samulastra de grâu, apoi am administrat Galera Super, și au mai fost încă două treceri cu fungicid și insecticid. În primăvară, cred că în jurul datei de 15 martie, am administrat ureea – 150 kg/ha și apoi am tot urmărit invazia de insecte. La prima trecere am administrat un insecticid și un fungicid, a urmat o erbicidare și trei treceri cu insecticid, la una dintre ele am adăugat și un fungicid. A mai fost și o fertilizare cu nitrocalcar – 200 kg/ha, la formarea tijei florale. Am recoltat în 7 iulie și pot spune că acest hibrid s-a comportat foarte bine, de aceea l-am semănat și în această campanie pe         35 ha”, a declarat domnul Leonte Maciuc.

maciucleonte ezgif.com optijpeg

Următorul fermier campion își desfășoară activitatea în localitatea Săpunari din județul Călărași. Este vorba despre domnul Costică Necula care a obținut o producție de 3.860 kg/ha cu hibridul PT303. “Lucrez 450 ha, rapiță am semănat pe 135 ha, iar ca plante premergătoare am avut grâu și porumb. Terenul a fost pregătit cu Tiggerul sau Jokerul. Am semănat pe 14 septembrie, însă plantele au răsărit la final de octombrie, abia atunci a plouat. Fertilizarea de toamnă a fost la semănat, atunci am dat îngrășământ complex 18.46.0 – 170 kg/ha. Nu am aplicat nici un tratament în toamnă, în primăvară am aplicat 3-4 insecticide, imediat cum s-a încălzit am aplicat și un fungicid și al doilea fungicid la înflorit. Fertilizarea de primăvară a fost în 10-11 martie, atunci am administrat 200 kg/ha sulfat de amoniu. Cultura a mai primit și un îngrășământ foliar pe bază de bor. Și cam atât am aplicat, după care am recoltat în perioada 15-20 iunie”, a afirmat fermierul campion. Domnul Necula a mai adăugat faptul că hibridul PT303 s-a comportat foarte bine în ferma sa, motiv pentru care l-a ales și în această toamnă alături de hibridul PT315, pentru o suprafață de 160 ha.

neculacostica ezgif.com optijpeg

În județul Arad, hibridul PT298 i-a oferit o producție de 3.800 kg/ha fermierului campion Mitică Dobrotă. Despre tehnologia aplicată în cadrul societății Sib-Car, ne-a vorbit inginerul domnului Dobrotă: “Lucrăm 1.000 ha, rapiță am avut pe 100 ha, dintre care 30 ha au fost semănate cu hibridul PT298. După recoltatul grâului terenul a fost arat, am intervenit cu combinatorul și am fertilizat cu 250 kg/ha de îngrășământ NPK 15.40.0, apoi am încorporat cu combinatorul și am semănat la începutul lunii septembrie. În toamnă am erbicidat cu Galera Super plus un graminicid, la final de septembrie am administrat un insecticid de contact, iar în jurul datei de 10 octombrie am aplicat un insecticid sistemic. Tot în toamnă am administrat și un foliar pe bază de bor. În primăvară am fertilizat cu 270 kg/ha de uree, într-o singură trecere la începutul lunii martie, a urmat o trecere cu insecticid de contact și sistemic, tot în luna martie, după care am aplicat un fungicid și un insecticid în luna aprilie. La înflorit am dat Inazuma și din nou un fungicid. Recoltatul a avut loc după data de 15 iunie și pot spune că am fost mulțumiți de producția obținută în condițiile acestui an și mai ales după înghețurile din primăvară. Toamna acesta am semănat în cadrul societății 30 ha cu hibridul PT315”.

dobrotamitica ezgif.com optijpeg

 

În județul Dolj, localitatea Giurgița, fermier campion a devenit domnul Laurențiu Iovan care a ales hibridul PT303 și a obținut o producție de 3.688 kg/ha într-o zonă în care majoritatea fermierilor nu a obținut 3 t/ha din cauza secetei prelungite din toamna trecută. Acesta lucrează 230 ha, iar pe o suprafață de 35 ha a semănat rapiță, după cultură de grâu. “Terenul a fost scarificat, discuit și apoi am intervenit cu combinatorul. Fertilizarea din toamnă a constat în aplicarea a 200 kg/ha de îngrășământ complex 18.46.0, iar semănatul a avut loc în perioada      20-25 septembrie. În toamnă, la finalul lunii octombrie, am administrat un tebuconazol și un insecticid. În primăvară, la începutul lui martie, am administrat UAN – 150 kg/ha, după care a urmat la finalul lunii martie o trecere cu insecticid de contact și sistemic plus fungicid, am erbicidat cu Korvetto și în această trecere am adăugat și un insecticid de contact. Următoarea intervenție a fost cu fungicid, insecticid sistemic și de contact, iar după înflorit a fost ultima trecere cu fungicid și insecticid. Am recoltat la sfârșitul lunii iunie și cred că acest hibrid s-a comportat destul de bine pentru condițiile dificile de cultură pe care le-am avut”, a declarat domnul Iovan. Dumnealui a mai adăugat că pentru campania din această toamnă a ales doar hibrizi Pioneer, respectiv PT303 și PT315, pentru o suprafață de 70 ha.

iovanlaurentiu ezgif.com optijpeg

Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture