Ce trebuie să facă fermierii pentru a primi banii pe eco-scheme din 2023

Odată cu implementarea noii Politici Agricole Comune (PAC), începând cu anul 2023, o parte din plățile directe pe care fermierii le primeau până acum vor fi plătite doar în anumite condiții. Mai exact, în jur de o treime din plățile directe APIA vor fi acordate doar în cazul în care fermierii implementează eco-schemele, noile măsuri prin care Uniunea Europeană vrea să transforme agricultura de pe bătrânul continent.

”Indiferent de compromisurile referitoare la noua Politică Agricolă Comună, la care se va ajung între Consiliu, Comisie și Parlamentul European, există câteva direcții clare care trebuie urmate de către toate statele membre. Principalul trend în evoluția agriculturii este favorizarea agriculturii verzi, prin implementarea acelor așa-numite eco-scheme, pentru care statele membre trebuie să aloce cel puțin 20% din pachetul de plăți directe”, a explicat directorul general APIA, Adrian Pintea, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit șefului APIA, eco-schemele vor fi stabilite de fiecare stat membru, ele fiind obligatorii pentru stat, dar opționale pentru fermieri. Mai precis, fermierii vor putea să opteze să nu implementeze aceste măsuri, însă trebuie să fie conștienți că, făcând acest lucru, vor pierde o bună parte din subvenții.

”Eco-schemele acestea pot consta în plantarea de perdele forestiere, agro-silvicultură, o mai mare rotație a culturilor, digitalizarea și agricultura de precizie, culturi de plante care rețin în sol mai mult dioxid de carbon și așa mai departe. Eco-schemele acestea trebuie să fie decise de stat, iar fermierul își va alege ceea ce i se potrivește cel mai bine. Eu, ca stat, îți arăt care este plaja de măsuri pe care le-am decis, iar tu, ca fermier, te axezi pe ceea ce îți priește cel mai bine”, a mai subliniat Adrian Pintea.

Directorul general APIA a promis că, în perioada următoare, odată cu măsurile de relaxare adoptate de guvern, instituția pe care o conduce va organiza caravane de informare în toate zonele țării, pentru a le explica fermierilor toate detaliile legate de eco-scheme, dar și alte noutăți în ceea ce privește direcția sectorului agricol în următorii ani.

”Acest lucru presupune și o schimbare a paradigmei de gândire și o modalitate de a face agricultură pentru fermierul român. Presupune și implicarea autorităților prin campanii de informare și conștientizare a fermierilor, precum și o întărire a consultanței agricole. Având în vedere că au început și măsurile de relaxare, în a doua parte a anului, APIA va face niște caravane ample de informare, tocmai pentru a încerca să le explicăm fermierilor tot ce este nou de la Bruxelles și măsurile care vor fi în viitor, astfel încât fermierul să aibă o deschidere către noile măsuri care vor fi aplicate începând cu 2023”, a mai spus Adrian Pintea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole