Fermierii incep sa inteleaga din ce in ce mai bine politicile agrare aplicate sau (cele mai multe) doar clamate ori simulate de conducatori. Isi cunosc nevoile reale, isi stiu interesele si pricep ce trebuie facut pentru a merge treburile bine. Si atunci cand nu se misca lucrurile in directia normala, avertizeaza cu toata pertinenta. Si credem ca vocea fermierilor trebuie auzita puternic.
Acesta este motivul pentru care va prezentam o analiza facuta pe pagina personala de socializarea de catre un astfel de fermier – Stefan Gheorghita:
„…cum spune Murphy, ce incepe prost se termina si mai prost, adica asa cum se prognozeaza discutam de posibile precipitatii de cca 25-30 l/mp ca medie, nu vorbim ca punctual poate ploua mai putin sau mai mult. Este drept si ca este o prognoza, dar am impresia ca cele aducatoare de vesti proaste se implinesc. Stau si ma intreb ce sa facem cu 30-40 l/mp intr-o luna mai, care este foarte importanta de altfel, daca noua ne lipsesc cca 200 l/mp?
Sper sa nu omorati mesagerul, dar vremurile arata prost si sunt cateva aspecte de facut urgent, in comun de toata lumea, decidenti politici, organizatii profesionale, fermieri. Am rugamintea de a REDISTRIBUI fiindca ne privesc pe toti fermierii aceste aspecte si asa poate ajung si unde trebuiesc. Aici nu este vorba de unul sau altul dintre noi, este vorba de o breasla, iar ce spun mai jos nu se aplica la mine doar, se aplica la toti.
I. Am o veste care este proasta pentru noi toti, inclusiv ministerul agriculturii, in sensul ca apar noi probleme si mari, inclusiv la fermierii care iriga, iar aici discutam si de loturi semincere de porumb si floare. Eu sper ca cineva la minister sa ne citeasca si sa inteleaga ca Romania este al treilea (poate intre timp sa fi devenit al doilea, fiindca am iesit mai de mult din scena) producator de seminte certificate de porumb din Europa, iar o mare parte din productie era exportata. Daca nu ploua, s-ar putea sa nu facem seminte nici pentru suprafata irigata a celor de la ANIF, dar pentru restul fermierilor. Nu-i problema ca gasim sa importam, poate in Franta, poate aducem din SUA, sau America de Sud, dar samanta asta este pe bani care ii dam fermierilor de acolo, nu celor de aici. Dar cineva a discutat cu firmele sa vada ce si cum, macar sa stim cum stam?
Tot legat de seminte, ma intreb si eu samanta de grau sau orz o sa avem? As fi vrut si eu sa vad ca Inspectia de Seminte se autosesizeaza (poate a facut acest lucru, dar nu am vazut eu) si ii spune ministerului ce, cum si pe unde mai sunt loturile astea, ca cele din sud si Moldova sau mai intors, mare parte din ele. Poate vorbim cu firmele sa ne spuna pe unde au vandut C1, sa identificam producatorii si sa certificam in mod exceptional, poate mai si ajutam cu o derogare legislativa daca este cazul sau are cine sa o faca. Poate mai gasim seminte pe vest sau prin Oltenia, cu toate ca daca continua seceta nu mai gasim pe nicaieri. Si ce semanam?
II. Un alt aspect de interes pentru fermieri si ma refer la aceste comisii de constatare a calamitatilor. In Romania mai sunt si fermieri mici genul persoane fizice sau PFA, II, IF care platesc impozite pe norme de venit, fermieri pe care toata lumea ii apara pana ii ,,ingroapa”. Eu chiar daca nu sunt un fermier mic, imi permit sa le sugerez sa faca din nou cereri de calamitati la Primarie si sa ceara comisie de constatare a calamitatilor in baza L227/2015, adica Codului Fiscal, art 106 alin 6, iar din aceasta comisie fac parte reprezentanti ai Dir Agricole, APIA si ANAF.
Procesul verbal obtinut in baza prevederilor Ord MADR 97/2020, cel de care se face atata tam tam acolo, dar cu umilinta eu sunt cel care am semnalat prima data ca nu exista si sunt documente care atesta asta, este valabil in raport cu ANAF doar pentru contribuabili cu impozit pe profit sau cifra de afaceri, adica pentru societati comerciale, nu pentru persoane fizice sau fizice autorizate si care au norme de venit.
Spun asta fiindca un Ordin de ministru, nu poate modifica o LEGE aprobata de Parlament, sau chiar si un OUG aprobat de Guvern. Deci atentie fermieri mici, ca s-ar putea sa fiti buni de plata.
Mai mult, aceste comisii se fac ca procedura tot la recomandarea Dir Gen de DAJ si ordinul pentru comisii se emite de Prefect. Aud, cine trebuia sa sesizeze? si este vina tot a noastra a fermierilor ca autoritatile habar nu au de prevederile legale in vigoare? Dar cand vin autoritatile in control si spunem ca nu stim de vreo prevedere legala, nu spun ca avem obligatia sa le cunoastem? Dar la ei nu este aceeasi obligatie? Eu sper ca poate maine dimineata vad ca domnul ministru al agriculturii imi face o surpriza sa ii schimbe din functii pe toti cei responsabili, daca nu vor pleca dansii de bunavoie. Si doresc sa fiu inteles, aici nu ma refer ca ministrul sau secretarii de stat trebuie sa le stie pe toate, ci trebuiesc informati de directiile din subordine si structurile din teritoriu, in conformitate cu prevederile legale.
Ce or sa zica cei din teritoriu? ,,Daca petentul nu ne-a indicat prevederea legala noi nu am stiut sa il incadram, dar oare nu aveau obligatia dansii sa vada ca este persoana fizica, deci trebuie comisie pe baza codului fiscal, fiindca cea pe baza ord 97/2020 nu ii foloseste la nimic?
III. Legat de comisiile de evaluare pe teren o sa avem urmatoarea situatie, pornind de la ce am scris mai sus, adica a fost odata comisia in baza ord MADR nr 97/2020 pe la persoane fizice sau fizice autorizate si apoi ce facem, se mai duc odata si in baza art 106 Cod Fiscal, dar insotiti si de cel de la ANAF. Intre timp fermierul de buna credinta a intors cultura si nu mai are ce arata. S-ar putea si nu poate fi acuzat, cel de la ANAF va zice ,,eu nu vad calamitate nu semnez” si atunci? Daca cei de la DAJ si APIA semneaza ca nu exista calamitate, ce vor face cu primul proces verbal ? Si cand vine curtea de conturi le imputa despagubirile ilegal acordate (daca se vor da) si apoi ii mai trimite si la DNA pentru fals si uz de fals. Daca toti trei vor accepta ca este o cultura calamitata fara sa vada calamitatea, inseamna ca au mintit, ca de fapt ei nu au vazut nimic la acel moment, iar ce au vazut inainte nu are relevanta pentru cel de la ANAF. Deci ce facem?
IV. Alta ,,micuta” problema este legata de APIA si unde avem o mica dilema, tot legala. In art 31 din OUG 3/2015 se prevede invocarea starii de forta majora de catre fermieri, in cazul ca au culturi calamitate. Dar aceasta situatie a fost prevazuta pentru situatia in care calamitatea a aparut dupa depunerea cererii unice, deoarece din practica judiciara nu exista situatia ca poti invoca o forta majora aparuta inainte de incheierea unui raport juridic, adica mai popular nu pot invoca forta majora la un contract (intelegere) pe care inca nu l-am incheiat, decat daca este prevazuta in mod expres, caz care nu exista in OUG 3. Deci ce facem? Vin domnii secretari de stat si spun ca au ,,vorbit dansii la APIA” si totul este in regula. Cu tot respectul au mai fost astfel de situatii in istoria APIA si apoi au platit tot fermierii dupa ce a venit Curtea de Conturi. Dar ma intreb si eu de ce nu da APIA un comunicat oficial cum se face cu situatia culturilor calamitate pentru diversificare si inverzire, adica sa-si asume public aceste dispozitii de la minister? De ce nu vrem noi sa modificam OUG 3/2015, ca sa nu ne mai doara capul dupa? Cat ne ia sa reformulam un articol. Plus ca am trimis o propunere de reformulare a articolului la minister, dar nu stiu pe unde a ajuns. Eu nu spun ca sunt situatii cand legea trebuie interpretata in spiritul ei, dar asta trebuie inteles nu de mine si de toate autoritatile, inclusiv Curtea de Conturi. Oare va fi asa si cine ne garanteaza, fiindca oficialii vin si pleaca, dar noi ?
In concluzie, as dori inclusiv oficialii sa inteleaga ca nu este o postare ,,razboinica” ci este sper o postare pertinenta cu probleme reale si care nu sunt abordate de o armata de functionari.
Inca odata eu nu cred ca ministrul sau secretarii de stat trebuie sa le stie pe toate, poate sa nici nu fie de meserie, fiindca functia este politica, ceea ce este grav ca aparatul din jurul dansilor de functionari de cariera nu pot gasi probelemele si soluriile care ne privesc pe toti si sper dansii sa treaca la primenirea acestui aparat pe baza de COMPETENTA. Este de neacceptat ca eu un mic fermier de la tara sa fac aceste lucruri, eu trebuie sa muncesc pamantul.
Sa dea Dumnezeu numai bine tuturor!”