Fermier: „Ne văităm că avem potențial, dar nici măcar pe cei 18 MIL de cetățeni nu îi putem hrăni”

„Ne văităm că putem hrăni 80 de milioane de oameni, că avem potențial, dar nici măcar cei 18 milioane de cetățeni nu îi putem hrăni, se vede din importuri”, spune Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România. Acesta susține că sunt mulți care pleacă afară să lucreze în agricultură, că nu au ce lucra aici. Potrivit fermierului, angajatorii români pot oferi și ei banii pe care îi câștigă oamenii afară, și asta dacă se vor organiza.

„Niciodată nu am făcut o analiză a investițiilor făcute cu bani europeni. Un program e de succes dacă banii se cheltuie cu folos, nu aiurea. Mai mult, nu avem mentalitate să ne asociem, ne temem că lumea fură. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, pentru că viitorul este în cooperativă. Noi nu ne organizăm, nu spunem concret ce și cât ne trebuie. Câte solarii, câte legume, câte depozite….. Totul s-a dezvoltat aiurea în agricultură, haotic. Și pentru procesare trebuie organizare locală. Trebuie organizată producția, trebuie o cooperativă, care preia recolta. Apoi ne trebuie și desfacere. Ca să stăm în piața de desfacere ar trebui tot cooperativele să se gândească la import, să putem asigura produsul la raft și când nu este sezon de producție pentru produsul pe care îl oferim la supermarket. Așa, de importuri se ocupă intermediarii… Asta e altă problemă a agriculturii”, a declarat Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România în cadrul conferinței tematice organizată de cursdeguvernare.ro.

Cu câteva soluții în acest sens a venit Andreea PAUL, președinte INACO, care a discutat  despre oportunitățile pentru agricultura viitorului. Potrivit acesteia, noile tehnologii pot reseta complet viața agricolă europeană și mondială. Propunerile subliniate au fost:

1. crearea unui grup de lucru pentru agricultura viitorului – la nivelul ministerului. E nevoie și de subgrupuri de lucru pentru agricultura viitorului la nivelul regional

2. crearea de laboratoare educaționale inteligente (Smart Lab) în fiecare școală agricolă din Românie – avem deja 4 proiecte pilot

3. foamete zero în România — ar trebui să se regăsească în între priorități. Astăzi, 5% din populația din România se confruntă cu foametea, ceea ce este incredibil, dat fiind că noi avem capacitate să hrănim populație de 4 ori mai mare decât a României.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.