16 iunie 2021 - 11:38

Fermier la capatul rabdarilor: ”Nu mai putem, suntem sclavii societatii!”

”Suntem vitregiti, suntem sclavii societîății”, este strigătul disperat al lui Ștefan Muscă, un fermier din jutețul Giurgiu. Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” în direct la AGRO TV, fermierul și-a exprimat nemulțumirea față de situația în care se află agricultura românească.

”Am așteptat cu gura căscată un proiect pe abatoare mobile, pentru că încărcăm vacile din sudul țării, de la Giurgiu și Teleorman, și le ducem la Botoșani. Când a venit acum noua conducere, au spus că nu mai dăm nimic la abatoare mobile, că e un proiect făcut de domnul Daea. Nu știu ce vină avem noi, fermierii, când se schimbă puterea politică.

Haideți să mai spunem și adevărul! Ne trudim cu agricultura asta de 30 de ani și nu putem să mai ieșim din conul negru în care suntem. Hai să spunem adevărul, că în afară de 20-25% din fermierii din România, care s-au capitalizat, restul suntem sclavii societății. Vând porumbul cu 45 de bani, pentru că nu am spații de depozitare, că eu nu am acces la proiecte; vând vaca cu 3 lei kilogramul; vând vițeii angus cu 4-5 lei pe kilogram. Nu se poate așa ceva! Noi suntem vitregiți! Cinste lor, celor care s-au născut înaintea noastră, poate au fost mai deștepți decât noi și s-au capitalizat, dar 75% dintre fermieri la ora aceasta sunt sclavii societății românești.

Vă spun din inimă și din suflet, am 50 de ferme aici în zonă și nu am fost la una care să spună altceva. Dacă îi întreb dacă e bine, îmi spun că nu mai pot, nu mai rentează, nu au forță de muncă.

Nu se mai poate, trebuie să spunem adevărul! Nu mai avem nicio certitudine. Am avut o discuție cu domnul secretar de stat și i-am spus să dea drumul la abatoare, să putem să ne vindem și noi produsul, să-l mănânce românul. Mi-a spus că nu se vor da pe zona de sud, ci doar pe zona de munte. Toată viața, toate proiectele au mers pe zona de munte, pentru că a fost zonă defavorizată, iar sudul a fost vitregit. Ce esta asta, s-a împărțit țara în două?”, a spus Ștefan Muscă, în direct la AGRO TV.