15 mai 2021 - 18:20

Fermier judecat, dupa o TEAPA de MILIOANE din fonduri europene

Președintele unei cooperative agricole din Săveni, județul Botoșani a fost trimis în judecată în stare de libertate de Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru a obține pe nedrept fonduri europene nerambursabile.

Potrivit unui comunicat de presă, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 2010 – 2019, inculpatul, în calitate de președinte al Cooperativei Agricole “Zomina Ferm”, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (centralizatoare de împuternicire pentru depunerea cererii unice de plată, formularul III.1, etc.), pentru obținerea în mod nelegal de subvenții pe suprafață pentru terenurile cu destinația pășune situate pe raza orașului Săveni, județul Botoșani.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.660.501 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

“În cauză, s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra unor bunuri mobile, imobile și asupra unei sume de bani, ce aparțin celor doi inculpați (nr. președintele și cooperativa, care are calitatea de inculpat) . Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, au explicat procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava.