17 octombrie 2021 - 08:51

Fermier: ”Dacă MADR are să-mi dea bani, eu de ce să nu fac grevă și să nu mai plătesc la buget?”

Seceta de anul trecut a provocat multe pagube în rândul fermierilor și i-a aruncat pe mulți dintre aceștia în pragul falimentului. Unii dintre ei chiar și-au pierdut fermele, alții, cu chiu, cu vai, au reușit să-și plătească datoriile și să rămână pe linia de plutire. Despăgubirile promise de Ministerul Agriculturii pentru culturile de toamnă au venit, însă nu în întregime, iar agricultorii susțin că guvernanții mai au să plătească și alte datorii către ei.

”Ministerul Agriculturii încă este dator față de fermierii români. Nu au plătit în întregime despăgubirile la culturile de toamnă, ne-au dat doar 89,6% din suma promisă. Ni s-a promis subvenția pe anul 2020, ni s-a spus că o să primim integral subvenția, dar am primit doar avansul. Am și fermă de vaci și am o sumă considerabilă de luat pentru sprijinul cuplat, ANT și producția de lapte”, a precizat fermierul Anghel Constantin în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În acest context, agricultorul din județul Călărași se gândește, mai în glumă, mai în serios, să intre în grevă fiscală și să nu-și mai plătească dările către stat.

”Dacă Ministerul are să-mi dea mie bani, și mai are să-mi dea un miliard, de ce să nu fac și eu grevă fiscală și să nu plătesc la bugetul statului? Pentru că lună de lună, în condițiile grele ale anului 2020, mi-am plătit toate impozitele și dările pentru bugetul de stat, și nu sunt de ici de colo. Pe an ajung la aproape 350 de mii de euro”, a mai adăugat Anghel Constantin.