3 decembrie 2021 - 14:42

Fermier disperat: ”Avem nevoie de forta de munca, altfel falimentam”

Criza forței de muncă din domeniul zootehnic ar putea fi rezolvată cu ajutorul angajaților din afara țării chiar în viitorul apropiat. Asta speră fermierii, care spun că din cauza lipsei de personal au vândut o parte din animale, iar în cazul în care nu primesc ajutoare, vor fi nevoiți să se reorienteze spre alte domenii. Aceștia au primit promisiuni de la oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale că problema va fi soluționată curând, prin aducerea muncitorilor străini, spune unul din fermierii din Iași pentru BZI.ro.

„Noi am discutat mai întâi despre programul cu lâna. Pentru că mulți alți colegi din țară au probleme, nu găsesc angajați, am pus pe masă și problema asta. De la București ni s-a promis că în martie-aprilie cel târziu vom avea angajați străini în ferme. Pentru cei care au oi ar fi nevoie de vreo o mie de persoane. Mai sunt și ceilalți fermieri, cu ferme de vaci sau capre, care au nevoie”, susține Mihai Apreotesei, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Iași.

Crescătorii de ovine se confruntă de ani buni cu preblema lipsei forței de muncă. Unul dintre ei spune că a fost nevoit să-și înjumătățească efectivul de oi din această cauză, iar dacă problema se va menține, va fi nevoit să le vândă pe toate.

„Am avut 500 de oi, am rămas cu 300. Dacă nu găsesc până la Paște ajutoare, vând tot. Avem nevoie să înceapă munca în ferme, altfel vindem tot și ne găsim altă ocupație”, a spus fermierul.

Acesta are 30 de ani de experiență în oierit și spune că toți ciobanii care au lucrat în ferma lui au plecat în străinătate pentru salarii mai mari.