Fermele verticale, cheia autonomiei alimentare

În timp ce densitatea populației lumii crește mai rapid ca niciodată fermele verticale ar putea fi soluția alimentară a viitorului. În 2050, se preconizează că vor exista peste 9 miliarde de oameni pe Pământ, dintre care aproape 80% vor trăi în orașe. Zonele urbane vor continua să se densifice și să se extindă, luând tot mai mult din terenul agricol.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, în 2050 producția de alimente va trebui să crească cu 70% pentru a hrani pe toata lumea. La rândul lor, orășenii sunt din ce în ce mai preocupați de consumul de produse locale, proaspete și sănătoase. În acest context global, dezvoltarea agriculturii urbane – adică a zonelor cultivabile, neconvenționale, direct în oraș – și în special cea a fermelor verticale capătă un sens deplin.

Fermele verticale dau un randament care poate depăși de 100 de ori pe cel al agriculturii tradiționale, pentru un consum de apă de 10 ori mai mic.

Într-o fermă verticală, culturile nu depind de suprafața podelei, legumele sunt cultivate pe mai multe etaje. Coșurile de plante în rânduri strânse sunt așezate pe rafturi suprapuse și cresc în general deasupra solului, într-un mediu închis și controlat. Legumele extrag din apa în care sunt scufundate radacinile lor (ceea ce se numeste hidroponie) sau din ceata pulverizata direct pe radacini (aeroponia) toti nutrientii necesari cresterii lor. Toți factorii sunt riguros gândiți pentru ca plantele să se dezvolte într-un mod ideal într-un climat perfect adaptat creșterii lor. Rezultat: fermele verticale au un randament care poate depăși de 100 de ori pe cel al agriculturii tradiționale, pentru un consum de apă de 10 ori mai mic.

Fermele verticale eficiente din punct de vedere al consumului de apă sunt totuși consumatoare de energie. Cel mai adesea, nu folosesc lumina soarelui, ci iluminare artificială cu LED care difuzează un spectru optim de lumină. Cu toate acestea, acest consum de energie ar trebui să fie legat, pe de o parte, de productivitatea mult crescută a fermelor verticale și, pe de altă parte, de reducerea drastică a costurilor și a impactului asupra mediului asociat transportului de alimente. Un alt avantaj major este transparența: consumatorii știu exact de unde provin legumele lor și pot, dacă doresc, să afle mai direct despre condițiile lor de producție.

Mâncare proaspătă și cultivabilă oriunde

Fara a fi dependente de lumina naturală, fermele verticale pot fi înființate practic oriunde: acoperișuri, pivnițe, medii deșertice. De ce nu chiar și în containere de marfă? Asta oferă start-up-ul american Square Roots, care a instalat zece containere/ferme verticale în Brooklyn, New York. Mâncarea, culesă la comandă, este livrată în aceeași zi populației din New York. O prospețime incomparabilă, așadar, care influențează puternic calitatea alimentelor. „Astăzi produsele transportate în orașe nu sunt culese la maturitate, se coc în transport. Producând la nivel local, ne asigurăm că avem alimente care au un aport nutrițional mai bun”, explică Jérémy Houssin, manager la PwC, conform pwc.fr

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole