Fermele de animale, închise una după alta! ”Situația este extrem de gravă”

bunastare fermele de animale vaca de lapte crescatorii de vaci fonduri europene ANSVSA

Seceta din sectorul vegetal face victime și în zootehnie, iar fermierii din sectorul laptelui au ajuns la capătul puterilor. Mulți dintre crescătorii de vaci se gândesc cu groază la ce va urma peste iarnă, având în vedere că n-au reușit să-și asigure hrana de care ar avea nevoie animalele. Astfel, unii dintre aceștia au ajuns deja la decizii radicale și își închid fermele, pentru că falimentul bate la ușă.

”Avem chiar în organizația noastră un fermier din județul Călărași care în perioada următoare va trebui să renunțe la animale, pentru că presiunea este deja mult prea mare. Vorbim de un fermier care în prezent mulge 150 de capete și care efectiv a ajuns la capătul puterilor”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv al asociației Holstein Ro, pentru AGRO TV.

Situația nu este una singulară. Se pare că la nivelul țării, foarte multe ferme au ajuns aproape de acest punct, iar măsurile impuse în ultima vreme de guvernanți nu au dus la o îmbunătățire a situației.

”Noi avem făcute destul de multe simulări, dar îmi este frică să le lansăm, pentru că de fiecare dată au generat foarte multe discuții. Cu siguranță, dacă începem să lansăm cifre, ar fi o pată neagră pentru Ministerul Agriculturii și lucrul acesta chiar nu ni-l dorim. Situația, însă, este extrem de gravă.

Mulți dintre fermieri ne-au trimis rezultatele foarte bune ale colegilor din zona de procesare și marjele pe care ei le-au înregistrat. Nu este problema noastră ce se întâmplă acolo, însă veți vedea la polul opus ceea ce se întâmplă în fermele de vaci. E clar că nu mai vorbim de profitabilitate în momentul de față, nu vorbim de marje, nu vorbim de nimic altceva decât de supraviețuire. Ar fi păcat să existe o presiune și mai mare din partea unor multinaționale, din dorința de a bifa un profit și mai mare, fără să susțină acest sector al vacii de lapte.

Orice impunere pe care ar face-o Ministerul Agriculturii, iar eu am analizat în repetate conjuncturi modul în care Ministerul Agriculturii sau Guvernul au venit și au impus niște plafonări, nu își are rostul, nu le-am înțeles gândirea, pentru că la final tot fermierul este cel care trebuie să plătească orice plafonare anunțată la raft”, a mai precizat Ionuț Lupu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Views: 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture