20 octombrie 2021 - 01:14

Fermă închisă din cauza pestei porcine. Zeci de mii de porci ucisi!

Una dintre cele mai mari exploatații comerciale de porci din Vrancea a fost închisă de pesta porcină. După confirmarea virusului, toate animalele au fost incinerate.

Alerta a fost dată în data de 2 ianuarie după ce medicii veterinari au confirmat pesta porcină africană la o fermă cu zeci de mii de animale din Golești, județul Vrancea. În data confirmării , opt animale erau moarte.

”În data de 02.01.2021, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane , intr-o exploatatie comerciala situată în localitatea Golesti, județul Vrancea, avand un efectiv de aproximativ 30.000 porci, din care 8 capete au murit. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență”, se arată în  comunicatul emis de DSVSA Vrancea.

Exploatatia comerciala din localitatea Golesti, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

”Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea va dispune, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie si respectarea masurilor in vigoare privind raspandirea virusului COVID 19. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, informează autoritățile de sănătate veterinară din Vrancea

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.