20 aprilie 2021 - 19:10

Federatii din agricultura: Avem nevoie de ajutoare ACUM, altfel intram in FALIMENT

Seceta pedologică, dar și pandemia generată de COVID-19 au făcut ca agricultura în general să înregistreze pierderi uriașe, iar dacă pe termen scurt situația pare dezastruoasa, pe termen lung ea este dramatică. De aceea, sprijinul de care fermierii au nevoie trebuie să ajungă la timp, dar să fie și în cuantum suficient, iar încercarea Guvernului și a Parlamentului de a se implica în același timp, prin măsuri legislative, riscă să lase agricultorii singuri în fata calamităților.

”Ca să ajute efectiv, legea trebuia să fie dată la sfârșitul anului trecut, ca să rămână timp pentru a fi dezbătută și să aibă normele metodologice de aplicare în termen. Este obligatoriu să se intervină până la sfârșitul lunii iulie, altfel riscăm ca mulți dintre noi să intre în faliment, să nu mai existe micul fermier, pentru că cei cu 3-5 hectare nu vor avea nicio șansă”, a spus la Agro TV Ionel Arion, președinte PRO AGRO.

Ideea este susținută și de Florentin Bercu, director executiv UNCSV:

”Acești bani trebuie să ajungă în jur de 15 iulie, pentru că majoritatea fermierilor au împrumuturi scadente, leasing-uri. Era ideal ca între Parlament și Guvern să existe o conlucrare, pentru a nu se suprapune, deoarece în situația de față riscăm să nu rămânem cu nimic”, este de părere Florentin Bercu. Sunt și alte argumente care pledează pentru ca banii să ajungă cât mai repede la cei îndreptățiți.

”Costul unui hectar de grâu se ridica undeva la 1000 de euro. Dacă este declarat calamitat, primești doar subvenția și rămâi cu paguba de 800 de euro, la care se adaugă și alte cheltuieli cu arenda, cu furnizorii, cu ratele. De aceea spun că ajutorul financiar trebuie să vina la fermieri rapid, pentru că la începutul lui august noi începem deja semănatul rapiței”, a subliniat Nicolae Sitaru, președintele APPR.

Autor: Elena Picu