21 septembrie 2021 - 17:04

FARMACIA VERDE – VALERIANA, ALTERNATIVA NATURISTA PENTRU COMBATEREA INSOMNIILOR

Valeriana este o planta ierboasa perena, cu rizom vertical scurt, si numeroase radacini albe. Tulpina poate atinge inaltimea de 150 cm. Florile sunt liliachii si au  un miros placut. Radacinile au un miros puternic, care atrage pisicile; de aceea i se mai spune “Iarba pisicilor”.
 Valeriana creste de la campie pana la munte (planta din imagine este recoltata din apropierea Bucurestiului dar am gasit Valeriana si in Predeal).
Ii plac solurile umede, umbrite si semiumbrite, pe langa paduri si zavoaie.
In scopuri medicinale, se recolteaza cu cazmaua sau se sapa rizomul cu radacinile, care se curata de alte resturi, se spala rapid si se pun la uscat (inclusiv la soare).
Principii active (foarte pe scurt):
Saruri minerale, flavonoide, ulei esential 1-2 %, acizi valerenici, alcaloizi, tanin, lignane etc.
Recomandari:
Acizii valerianici actioneaza pozitiv, marind activitatea acidului gama-aminobutiric, un neurotransmitator care inhiba sistemul nervos central.
Valeriana se foloseste de foarte mult timp contra insomniei, anxietatii, afectiuni ale inimii avand substrat nervos, stari de nervozitate, leziuni musculare, etc.
Fata de alte somnifere, daca nu se depaseste doza luata seara, a doua zi nu vom fi mahmuri, somnorosi, vom putea conduce automobilul.
Administrare:
Infuzie din o lingurita de radacina la o cana cu apa, care se bea seara inainte de culcare;
Pulbere, cate un varf de cutit de trei ori pe zi;
Tinctura din 15g radacini la 100ml alcool de 60 grade; se lasa zece zile la macerat, dupa care se iau cate 15 picaturi de trei ori pe zi, ultima doza fiind inainte de culcare.
Atentie: sfaturile nu exclud consultatiile la medicul  de familie. Valeriana este contraindicata gravidelor si mamelor care alapteaza.

Ing. Petre Biolan