17 octombrie 2021 - 11:30

FARMACIA VERDE – OSUL IEPURELUI, UN REGENERATOR AL INTREGULUI ORGANISM

Gata, s-a dus zapada, putem sa recoltam radacinile unor plante medicinale.
La arbusti si arbori, „camara” constituientilor chimici utili oamenilor sunt crengile, tulpina, radacina, coaja, mugurii.
Camara plantelor ierboase bienale sau perene este radacina, aici vom gasi constituientii chimici necesari omului.
Insist sa ne culegem singuri plantele medicinale (doar daca suntem siguri ca nu le confundam).
Prin recoltarea proprie, combatem sedentarismul, vom avea o senzatie de fericire, (datorita satisfactiei ca am reusit ceva si datorita flavonoidelor si altor sute de substante care se afla in plante, dar nu se vad cu ochiul liber).
Plantele din magazine sunt tocate (oxidate), nu se stie sigur de cand sunt recoltate, nu se stie daca au fost recoltate din zone nepoluate.

Osul Iepurelui (Ononis spinosa, Ononis pseudohircina, Ononis hircina)

Specie perena, infratita cu trifoiul, lucerna, salcamul, fasolea etc.
Ononis spinosa are spini – am gasit aceasta specie (foto) langa Bucuresti, celelalte doua specii le-am gasit in Cobia jud. Dambovita, comuna natala. Cand eram mic ma intrebam de ce vaca nu manca buruiana asta asemanatoare la frunza cu trifoiul. Planta nu era mancata de vaca, deoarece are foarte multi constituienti chimici in radacina si probabil si in partea aeriana.
Citez dupa dl. Academician Ovidiu Bojor din cartea Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z: „Rizomul si radacinile contin onocerina, ononina, sionospina (ulei essential), ulei gras, zaharuri, acid citric, saruri minerale si inca multe substante de natura proteica, care ne vor ajuta sa reparam si sa intretinem caramizile (proteinele) din corpul uman”.
Tot dupa Ov. Bojor: „Actiune foarte buna in diureza, datorita saponozidelor (scade acidul uric). S-au obtinut rezultate bune in artrite cronice, stari alergice, eczema, in prurit, etc. Este recomandat in insuficienta cardiaca, in hipertrofie de prostate, in bai de plante, in special la copiii cu debilitate fizica si rahitism” .
Mod de preparare si administrare (dupa Ov .Bojor)
Sub forma de decoct, preparat dintr-o lingura de radacina la o cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi, in mai multe reprize.
Pentru bai se prepara tot un decoct din 50 de grame radacini, 50g frunza de nuc si 20g cimbru la 2 litri apa, care se toarna in cada .
Contraindicatii nu se cunosc.

ing. Petre Biolan