28 iunie 2022 - 12:28

FARMACIA VERDE – MAI MULT DECAT STIAM DESPRE URZICA SI ACTIUNEA SA BENEFICA

Urzica (Urtica dioica) este o planta ierboasa, răspândită prin locuri necultivate de la câmpie, deal sau munte, în Europa, nordul Africii, Asia și America de Nord. Se poate vedea de primăvara devreme până toamna, târziu, pe lângă garduri, pe marginea drumurilor și a apelor, în grădini, livezi, de la mare pana in golurile alpine.

Compozitie chimica

Toata planta contine lipide, protide, glucide, flavonoide, amine, fitosteroli, cetone, uleiuri volatile, acizi, vitamine (provitamina A, B2, C, K-circa 400 unitati pe gram), acid folic, clorofila (0,3 -0,8 %), beta-caroten, saruri de Ca, Fe, Mg, Si, Zn.

Actiunea farmacologica

Are actiune antiinflamatoare, antidiareica, astrigenta, antiseptica, diuretica, hemostatica, cicatrizanta, vitaminizanta, slab hipoglicemianta, decongestiva, impotriva anemiei, a oboselii, insomniei, asteniei, actioneaza benefic asupra cartilajelor, datorita multitudinii de minerale si actioneaza pozitiv in regenerarea parului.
Ca tratament adjuvant pentru tratarea adenomului de prostata, se poate folosi decoctul din radacina de urzica (o lingurita de radacina la o cana cu apa, se beau doua cani pe zi).

Consum

In aceasta perioada se pot recolta lastarii dar si radacinile. Se consuma lastarii tineri, in salate, frecati cu putina sare, otet si ulei. Am observat ca daca iau un lastar tanar (foto), il zdrobesc putin intre degete si-l mestec, nu este intepator (probabil actioneaza enzimele din gura).
Toata lumea stie sa prepare mancarea de urzici. Se poate face si infuzie din o lingurita la cana si se pot bea 2-3 cani pe zi dar se poate folosi si la gargara.

Mod de intrebuintare

Urzica1 e1552322694412Radacinile se spala dupa recoltare si se pun la uscat.
Pe langa decoct, din radacini putem sa facem tinctura. Intr-un borcan punem 20 de grame de radacina de urzica, peste care turnam 1oo ml de palinca, tinem la cald circa zece zile, dupa care se poate lua cate o lingurita in putina apa, de trei ori pe zi. Tinctura de urzica este utila in adenomul de prostata.
Datorita cantitatii mari de vitamin K, urzica este folosita pentru diminuarea menstruatiei excesive si pentru oprirea hemoragiilor interne.

Ing. Petre Biolan
(Sursa : Acad. Ovidiu Bojor)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.