12 August 2022 - 03:52

FARMACIA VERDE – LEURDA, DECLARATA IN GERMANIA PLANTA MILENIULUI III

Leurda (Allium ursinum) este denumita popular si “iarba ursilor”. I s-a dat aceasta denumire deoarece primavara devreme, cand ursii ies din hibernare, consuma multa leurda. Pe langa hrana, ursii simt instinctiv nevoia de vitaminizare, remineralizare, curatare a toxinelor acumulate in timpul iernii.

Leurda2Leurda este cunoscuta de mii de ani. Gustul si mirosul specific sunt de usturoi, pe care il inlocuieste in alimentatie fara probleme. Leurda poate atinge înălțimea de 30–50 cm. Are 2 frunze eliptic-lanceolate și lung pețiolate. Este răspâdită în păduri, la umbra marilor copaci. Înflorește în perioada aprilie – iunie. Leurda este răspândită în toată Euroasia, în special estul Europei și Caucaz.

Frunza tanara de leurda contine vitaminele A, C, unele vitamine din complexul B; mineralele (cupru, magneziu, fosfor, calciu, fier) si proteine.
In Germania a fost declarata “planta mileniului III” datorita actiunilor benefice asupra organismului uman.

Leurda PB e1553006074251

Efecte benefice

Scade colesterolul datorita adenozidei, previne accidentele vasculare, tromboflebita, este vaso-dilatatoare, scade tensiunea arteriala, combate depresia, insomniile, starea de neliniste.

Asupra sistemului respirator, Leurda este eficienta in raceli, gripe si bronsite (descongestionant).
Scade acidul uric, curata rinichii, elimina parazitii intestinali.
Este utila in reumatism, inclusiv in reumatismul degenerativ. Este indicata si fumatorilor.
Leurda este contraindicate mamelor care alapteaza.
Ca aliment se consuma de obicei in salate, cruda, in loc de usturoi. Nemtii fac un stufat foarte gustos folosind leurda.
leurda 1

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole