FARMACIA VERDE – GHINȚURA, PLANTĂ MEDICINALĂ RARĂ ȘI MIRACULOASĂ

Ghintura (Gentiana asclepiadea) este o planta ierboasa perena care creste doar la munte, aceasta specie fiind mult raspandita de-a lungul lantului carpatin. Creste la umbra sau semiumbra pe terenuri umede.
Atentie! Mai sunt doua specii ocrotite de lege Gentiana punctata si Gentiana Lutea. Aceste doua specii nu avem voie sa le recoltam.
Gentiana asclepiadea, pe care o putem recolta, se deosebeste de celelalte doua specii interzise prin faptul ca frunzele de pe tulpina sunt opuse doar la varful tulpinii. La celelate doua specii frunzele sunt opuse de la baza pana la varf.
Gentiana asclepiadea are florile albastre, iar speciile ocrotite au florile galbene.
Recoltarea rizomilor si radacinilor de ghintura se face cu cazmaua sau sapa. Se curata bine de pamant si alte resturi, se spala rapid, se despica radacinile mai groase, se pun la uscat (si la soare se poate).
Coletul (partea care desparte radacina de tulpina) se introduce in sol pentru regenerarea speciei.
Principii active
Ghintura este renumita pentru cantitatea mare de principii amare (2-4%) alcaloidul gentianina, ulei volatil, tanin etc.
Actiunea farmaceutica
Produsele din ghintura sunt utile daca iau contact cu receptorii gustativi, acestia facand sa creasca secretia salivara care se va transmite in tot sistemul digestiv, inclusiv  la ficat si organele interne. Tabletele, netrecand prin receptorii gustativi, nu au nicio valoare.
Ghintura este utila in gastritele hipoacide, in dischinezia biliara, are actiune coleretic-colagoga, tonica, stimulatoare de apetit etc.
Preparate
Decoct din o lingurita la o cana cu apa; se beau una – doua cani pe zi inainte de masa;
Tinctura din 20 grame ghintura tinuta in alcool de 70 degrade timp de zece zile; se administreaza inainte de masa15-20 picaturi in putina apa la adulti, iar la copiii fara pofta de mancare, 5-10 picaturi in apa, tot inaintea meselor.
Contraindicatii: Ghintura este interzisa celor care au ulcer gastric si peptic si celor care au gastrita hiperacida.

Ing. Petre Biolan

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole