2 august 2021 - 02:46

FARMACIA VERDE – CIUBOTICA CUCULUI, LEACUL PRIMAVERII PENTRU AFECTIUNI RESPIRATORII

Ciubotica cucului este o planta ierboasa perena care creste indeosebi la deal si munte. Ii place umiditatea ridicata, creste indeosebi in poieni luminate si mai rar la semiumbra, pe langa paduri.
Personal, am vazut in Statiunea Durau jud. Neamt suprafete mari cu ciubotica cucului. Momentul cand infloreste coincide cu venirea primaverii.
Partea utilizata:
Toata planta se poate utiliza in scopuri medicinale .
Recoltarea florilor se face cu mana prin ciupire pentru cantitati mai mici sau cu recoltatorul (pieptanul) de musetel.
Radacina se recolteaza cu cazmaua sau o furcuta speciala. Radacina se curata de pamant si alte resturi vegetale; daca are frunze si flori se separa fiecare si se spala foarte rapid pentru a nu se risipi componentele chimice. Se pun la uscat intr-o camera foarte bine aerisita, avand grija sa le rasfiram zilnic. Radacinile si florile se pot usca si la soare.
Compozitia chimica :
Florile de ciubotica cucului contin saponozide si flavonoide ;
Frunzele de ciubotica cucului contin o mare cantitate de vitamina C (pana la 6% in frunza uscata si circa 3% in frunza cruda);
Radacinile si rizomii de ciubotica cucului contin: ulei essential, saponozide, heterozide, saruri minerale, amidon, flavonoide etc.
Recomandari :
Frunza de ciubotica cucului, avand si beta-carotene, se foloseste in vitaminizarea organismului. Se poate manca proaspata in salate sau se poate prepara infuzie din o lingura frunza uscata la o cana cu apa, din care se beau doua cani pe zi.
Florile si radacinile de ciubotica cucului sunt foarte eficiente in bronsite, laringite, pneumonie in faza da coctiune, tuse seaca, dar si convulsiva.
Prepararea :
Infuzie din doua lingurite de flori la o cana cu apa, din care se beau doua cani pe zi;
Decoct dintr-o lingurita de radacina la cana, adaugandu-se un varf de cutit de bicarbonat; se beau doua cani pe zi.
Se poate prepara tinctura din 20 grame radacina in 200ml alcool de 70 grade; dupa zece zile se pot administra in putina apa 20 de picaturi.
Ing. Petre Biolan