FARMACIA VERDE – BRUSTURELE, UN REMEDIU DETOXIFIANT PENTRU INTREGUL ORGANISM

Brusturele este o plantă erbacee bienală din familia Asteraceae, cultivată în grădini pentru rădăcinile sale comestibile sau întâlnită frecvent ca buruiană. In primul an cresc doar frunze care sunt foarte mari, acestea crescand direct din radacina, fiind asezate in rozeta.
De la brusture se recolteaza primavara si toamna numai radacinile de un an. De exemplu, daca nu recoltam o radacina buna acum, primavara, la toamna ea nu mai este buna deoarece va avea doi ani si va fi seaca. Tulpina brusturelui creste si se dezvolta in al doilea an, cand va fructifica.
Radacina brusturelui se scoate cu cazmaua, se curata, se spala, se despica si se pune la uscat la soare.
Compozitia chimica :
Brusturele are numeroase substante chimice utile omului: Inulina (20-40 %), mucilagii (50-70%), numerosi acizi, aminoacizi, calciu, zinc, crom, siliciu, cupru, seleniu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, mangan. Vitaminele  B1, B2, B3,  si C.
Actiune farmacologica
Purifica organismul de toxine, datorita fibrelor. Are actiune antibacteriana, antifungica, scade colesterolul, acidul uric, excesul de fluide.
Brusturele este util in bolile hepato-biliare, ca diuretic-depurativ, in boli reumatice, este util pentru regenerarea parului prin frectii cu decoct.
Oamenii de stiinta au constatat ca produsele din brusture distrug cei mai periculosi radicali liberi care se afla la incheieturile mainilor si picioarelor.
Utilizare:
Se poate face decoct din o lingura la cana si se beau doua cani pe zi.
Se poate face macerat la rece: intr-un litru cu apa punem 4 linguri de radacina  (pus seara) si il bem in cursul intregii zile.
Extern: Decoct mai puternic, folosit sub forma de frectii la incheieturi, locurile reumatice si pielea capului.
Atentie! Nu vor consuma gravidele, femeile care alapteaza, iar dupa cercetatorii americani, cei care au diabet.
Ing. Petre Biolan
Citește și

Comentariile sunt închise