12 August 2022 - 03:03

FARMACIA VERDE – ALUNUL ALTFEL DECAT IL STIATI; BENEFICII PENTRU SANATATE

Alunul este arbust spre arbore, putand sa atinga inaltimea de patru metri. In flora spontana se intalneste prin padurile de foioase de la campie pana la munte.
 Se pot face culturi de alun de la campie pana la munte dar trebuie cultivat pe soluri reavene, afanate, fertile, neumbrite. Rezista la geruri mari, pana la -30 grade C. Poate avea probleme in timpul gerurilor tarzii de primavara, cand pomii sunt infloriti.
Alunul poate sa traiasca peste 80 de ani.
Utilizari
alune e1554303110933Alunul este un foarte valoros pom, in totalitate:
-Coaja de pe ramurile tinere se recolteaza primavara, ea fiind utila pentru eliminarea febrei (decoct din o lingura la cana); se bea o cana pe zi. Extern, un decoct din doua linguri de coaja nemaruntita la o cana; se pun comprese locale la rani, hemoroizi, ulcere varicoase etc.
– Mugurii se pot folosi in tratamentul emfizemului pulmonar si silicozei, hepatitei cronice, astmului bronsic etc. Se poate face o infuzie din o lingurita la cana cu apa; se beau doua cani pe zi. Se poate face macerat la rece prin punerea seara a unei lingurite de muguri intr-o cana cu apa si se bea a doua zi.
-Matisorii (Amentii) elimina toxinele din corp, inlatura febra rebela. Se face infuzie din o lingura matisori intregi la o cana cu apa; se pot bea doua cani pe zi. Cand nu am timp, eu rontai vreo trei matisori.
– Frunza de Alun poate fi folosita in tratamentul varicelor si edemelor, hemoroizilor, in tratamentul hemoragiilor pulmonare si stomacale, datorita actiunii vasoconstrictoare. Se face infuzie din o lingura la cana; se beau doua cani pe zi. Extern se pot pune comprese antiinflamatorii.
– Fructele de Alun sunt considerate de specialisti printre cele mai valoroase fructe: ulei gras 62 %, proteine 14%, hidrati de carbon 13%, saruri de potasiu 630mg%, calciu 330 mg%, fier, vitaminele A, B1, B2, C. Fructul de Alun are de asemeni  flavonoide, zaharuri, uleiuri volatile etc.
Consumul a circa 50 de grame zilnic de fructe de Alun poate aduce numeroase beneficii organismului: Scade colesterolul rau, combate anemia, combate impotenta, ajuta in bolile pulmonare (tuberculoza), combate constipatia, sunt benefice in formarea hormonilor tiroidieni si sexuali.
Alunul este o buna planta melifera. Fiecare om care poseda teren, ar trebui sa aibe aluni.
Ing. Petre Biolan

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole