Fără terenuri lăsate pârloagă în România! Ce planuri are șeful MADR pentru fermieri

Problema terenului lăsat pârloagă a devenit una sensibilă în ultima vreme, odată cu implementarea Planului Național Strategic. Asociațiile de fermieri și-au prezentat nemulțumirile legate de reglementările MADR în acest sens, iar ministrul agriculturii pare determinat să ia măsuri.

Fermierii sunt nemulțumiți de mai multe aspecte. În primul rând, ei susțin că obligația să țină terenul acoperit între 15 iunie și 15 octombrie este una total nejustificată, care contravine bunelor practici agricole. Mai mult, aceștia spun că reglementările actuale îi obligă să lase nelucrată o suprafață mult prea mare din totalul terenului din fermă, ceea ce va duce la pierderi semnificative în ceea ce privește recolta.

Ca răspuns la aceste nemulțumiri, ministrul agriculturii, Florin Barbu, deja a demarat demersurile către oficialii europeni pentru a modifica aceste condiții. Șeful MADR a explicat, în direct la AGRO TV, care sunt planurile actuale. 

”Sigur, aici o să fie două abordări. Dacă vorbim de partea de perioadă între 15 iunie și 15 octombrie, am avut o discuție cu mediul asociativ. Astăzi am avut o întâlnire cu specialiștii de la DG AGRI, au venit în România la solicitarea mea. Încercăm să scădem perioada, să se ducă până pe 30 august. În plus, avem și studiul pe care l-am notificat către Comisia Europeană și am dat și o adresă către APIA că se poate face o dezmiriștire asupra solului.

Mai mult de atât, voi merge în perioada 25-26 iulie la Consiliul de Miniștri, unde voi cere derogare de la GAEC-urile 7 și 8, privind partea de pârloagă în România. Pe data de 19 iulie mă voi întâlni la Varșovia cu toate statele care suntem afectate de războiul din Ucraina și voi încerca să-i conving. Știu că sunt multe țări care vor derogare de la aceste GAEC-uri și sunt sigur că până la urmă vom reuși. Șansele sunt grele, că anumite state nu vor, dar voi aduce argumentele necesare și voi merge numai pe studii. Sunt într-o colaborare perfectă cu Academia Română și vreau să facem acele studii, să convingem că atunci când România are nevoie de anumite tehnici de lucrări agricole, nu sunt la fel de la un stat la altul”, a precizat Florin Barbu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

7 COMENTARII

  1. Da nivelul arendei când se stabilește,?!?! Da când obligați fermierii care primesc subvenții sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent?!? Când ii obligați pe fermierii care primesc subvenții sa aibă mai multe ramuri ale agriculturii nu doar cultura mare???? Ai 100 de ha subvenționate neapărat sa ai și un mic sector zootehnic și angajați cu forme legale cu caracter permanent?!? Nu vor , eliminați de la plata subvențiilor și a tuturor beneficiilor din bugetul statului.

      • Ești un fermier analfabet rozator de subvenții și beneficii din bugetul statului faci miliarde an de an de pe terenul altora îți bați joc de țăranii bătrâni cărora le dai o arenda mizerabilă. Da timpul le rezolva pe toate când se vor răscula țăranii va fi vai și amar de voi.

  2. Nu se da arenda pe ha nici la nivelul banilor primiți de la apia ca subvenție.Corect este ca subvenția sa o primească cel care are pamimtul și îl da in arenda , nu cel care îl lucrează (acesta are destul profit ) ia subvenția , suprafata de
    pamint ii rămâne gratis .Nivelul arendei trebuie sa fie cel puțin dublul subventiei direct in bani , nu in 800 ,1 000 ,1 600 2 000 ,2 200– kg griu pe hectar . Griul sa și-l ia cel care lucrează terenul ca poate sa și-l vinda având cantități mari .Ce mai umblam cu legi proaste ale arendei ,care sa păcălească prostimea . Toți care sint aleși în ministere , guverne , unde se fac legi ,toți au societăți agricole ,au pamint în arenda ,care cind ajung în funcții cheie , chiar începând de la primari comunali pina sus unde fac legile ,dispar din societățile agricole unde erau administratori apoi fac legi favorabile lor . Deci nivelul arendei trebuie sa fie egal cu cel puțin dublul subvenției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole