Fără subvenție, dar cu promisiuni – Ce au obținut crescătorii de ovine de la MADR

Crescătorii de ovine nu vor primi nici anul acesta ajutorul Covid din partea Ministerului Agriculturii. Cu toate acestea, se pare că instituția plănuiește să implementeze alte forme de sprijin pentru sectorul ovin. Mai mulți reprezentanți ai asociațiilor de crescători care au participat la discuțiile cu ministrul agriculturii au explicat pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, despre ce este vorba.

”Nu am renunțat noi la ajutorul de Covid. Anul trecut nu ni s-a dat și nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord sau nu. Anul acesta, domnul ministru ne-a spus clar că nu sunt bani pentru ajutorul de Covid, iar noi i-am spus că suntem de acord să ne așezăm la masă să găsim alt ajutor pentru sectorul nostru. Am luat-o ca și anul trecut și am obținut o promisiune de la domnul ministru Chesnoiu că după ce se termină perioada aceasta arzătoare cu PNS-ul, ne vom așeza la masă și vom găsi o variantă sub altă formă”, a precizat Nicu Cioranu pentru AGRO TV.

Mai concret, una dintre variantele propuse de crescătorii de ovine ar fi o formă de sprijin pentru tineretul femel cu destinația prăsilă, astfel încât fermierii să poată menține un număr constant de animale în fermă.

”Suma pe cap de animal de la ajutorul Covid era foarte mică, dar adunată era un buget destul de frumușel. Domnul ministru ne-a explicat că cei de la păsări și de la suine au mari probleme, și le știm cu toții. Sunt colegi de-ai noștri, sunt prietenii noștri, așa că am considerat și noi că trebuie să-i ajutăm. Suma care ne era alocată nouă le prinde foarte bine lor, nu că nouă nu ne-ar fi prins bine. Domnul ministru ne-a spus să ne gândim la o formulă de sprijin pentru perioada 2023-2027.

Gândindu-mă, pericolul cel mai mare care ne paște în această perioadă este scăderea șeptelului. Să nu pierdem din șeptelul nostru. I-am spus domnului ministru să găsească o soluție de a da un sprijin pentru tineretul femel de prăsilă, începând de la 5 luni până la 18 luni. În această perioadă cuprinsă între 5 și 18 luni, acel tineret femel nu produce nimic; noi doar cheltuim, iar la prețurile actuale, riscăm să pierdem din șeptelul existent în România. Dacă domnul ministru găsește o soluție în acest sens, noi avem un mare avantaj”, a explicat Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis și director al Stațiunii de Cercetare Popăuți.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole