28 octombrie 2021 - 15:09

Fără scroafe cu purcei în gospodărie?! Un senator trage semnalul de alarmă

Porcul românesc riscă să dispară, iar românii nu vor mai avea carne sănătoasă pe masa de Crăciun, avertizează senatorul Călin Mătieș. În urma publicării în dezbatere publică a Ordinului de ministru nr 24 din 29 ianuarie 2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, criticile din spațiul public nu ai întârziat să apară.

Într-o intervenție la un post de radio local, senatorul de Alba Călin Mătieș a tras un semnal de alarmă privind măsurile care ar urma să fie implementate, susținând că acestea ar putea duce la distrugerea gospodăriilor țărănești.

”Am luat atitudine împotriva Ordinului 24 de luna trecută care este încă în dezbatere publică. Sper să nu fie adoptat. Acesta spune, pe scurt, că țăranul nu poate să aibă mai mult de 5 proci, nu are voie la reproducție în fermă, deci nu are voie să aibă scroafă cu purcei; el nu va putea să cumpere de la fermele mari, pentru că fermele mari au interzis să vândă purcei către populație; atunci, eu zic că nu durează doi ani și o să dispară tradiția, pomana porcului, tradiția de Crăciun, o să dispară carnea sănătoasă de acasă. Toate aceste lucruri o să dispară pentru că pe motivul pestei porcine africane putem să distrugem gospodăria țărănească”, a declarat Călin Mătieș.

Senatorul susține că normele impuse ar fi imposibil de respectat pentru gospodari, iar în cazul în care aceștia dețin o scroafă care fată, investițiile pe care ar trebui să le facă sunt de ordinul sutelor de mii de euro.

”Problema este că dacă fată scroafa, ai sărit pragul de 5 porci și atunci trebuie automat să respecți condițiile de biosecuritate, ceea ce înseamnă că trebuie să-ți faci un PFA, să ai o contabilă, îți trebuie pazinc angajat doctor angajat, cameră de medicamente, vestiar filtru, cameră unde depozitezi dezinfectanții; toate acestea într-o construcție separată de fermă. Eu stau și mă gândesc – toate aceste investiții de sute de mii de euro la o fermă de 6-7 porci, cam în câți ani o recuperezi? Toate aceste măsuri vin să distrugă gospodăria țărănească”, a mai precizat senatorul de Alba.

Mai multe detalii despre Ordinul de ministru 24 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României puteți citi AICI.

  1. Am o întrebare, de ce nu sa exterminat porcii mistreți,șacalii,animalele sălbatice care au adus pesta porcină în ROMÂNIA,din alte țări, precum Ucraina, Ungaria, Bulgaria, etc.si acum luați măsuri tot contra țăranilor, De ce??? , eliminați răspândirea din sălbăticie și lăsați omul sa-si crească animalul în curtea lui bio să hrănească familia!!!👹👹👹😡😡😡

Comments are closed.